Нови санкции може да затруднят износа на произведените в Измир

...
Нови санкции може да затруднят износа на произведените в Измир
Коментари Харесай

Жегата между Ердоган и САЩ може да откаже VW от Турция

Нови наказания може да затруднят износа на създадените в Измир коли за Щатите и Европейски Съюз
Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на външните работи

- Господин Керемедчиев, до какво ще докара напрежението сред Съединени американски щати и Турция във връзка пазаруването на съветските ракети С-400?
- Това решение е част от поредност външнополитически дейности на президента Ердоган, които в последна сметка му водят вътрешнополитически и стопански вреди. Започвайки още от свалянето на съветския аероплан и последвалата реакция на Русия, борбата с Европейския съюз по редица въпроси, борбата с Израел по отношение на палестинския въпрос, в този момент борбата и със Съединените щати – дали това е за Сирия и подпомагането на кюрдските сили от Съединени американски щати, или пък залитането в този момент – пазаруването на съветските системи С-400, да прибавим и последния скандал със сондажите във водите на Кипър и последвалата реакция на Европейски Съюз за налагане на наказания – с всички тези дейности Ердоган се пробва да се сложи сред мощните международни водачи Путин, Тръмп, Си Цзинпин. Но за жалост не съумява да се задържи в тази компания, тъй като в последна сметка дейностите му водят до тежки стопански последици за Турция – безработицата е над 14% към този момент, инфлацията е 16%. Икономиката на страната страда от тези политически неточности на Ердоган, а той очевидно не си взема поука от това. Даже и последният сигнал, който получи – загубата на кметските избори в Истанбул, и то на два тура, също не го кара да се помири, да премисли своята политика. Що се отнася до глобите на Съединени американски щати, първо Тръмп употребява доста ловко обичаното си „ оръжие ” – икономическите наказания, за оказване на напън на избрани страни. Впрочем вижда се, че то работи в Иран. Търговската война за момента също дава изгоди за Съединени американски щати по отношение на Китай, отстъпки от Европейски Съюз. В началото тези наказания са най-вече политически, т.е. отводът на Щатите да доставят самолетите F-35 на турците, въобще изваждането им от програмата за създаване на тези изтребители, е доста тежък удар по отношение на Турция и в допълнение ще докара до утежняване на икономическата обстановка в страната. Защото в действителност Турция е измежду страните основателки на програмата за изтребители F-35 и към този момент е вложила много сериозна капиталова сума в общия фонд за създаване на този аероплан от пето потомство. Така че страната се нуждае доста от тези машини, тъй като Израел е първата страна в региона, която създава цели ескадрили на F-35. И отсъствието на такива в турската авиация съществено ще наклони салдото и силите в района. Турция не желае това да се случи. Но сега упоритостта на Ердоган среща достатъчната непримиримост на президента Тръмп, тъй че съгласно мен този отвод за доставянето на F-35 е първата крачка. След това ще последват стопански наказания, за каквито Сенатът от дълго време натиска президента, а те ще доведат до още по-тежка икономическа обстановка в Турция.
- Вестник „ Независимая газета ” предвижда, че Съединени американски щати няма да наложат такива наказания, тъй като Турция можело да купи американските системи „ Пейтриът ”…
- Президентът Тръмп беше прав, че още Обама и тогавашният Конгрес са отказали доставката на системите „ Пейтриът ” за Турция. Реално, в случай че към този момент са конфигурирани системите С-400 от Русия, вкарването на „ Пейтриът ” ще бъде в контраст с доктрината на НАТО. Впрочем за първи път се случва натовска страна, която е на челните места и по въоръжение, и по бройка на състава, и по съгласуемост на системите, да се обръща към Русия за доставка на въоръжение, което е доста тежък и неприятен казус. Турция постоянно се е опитвала да играе двояка роля на непредвидим съдружник на НАТО и да злоупотребява със своето състояние. Например по време на войната в Ирак Турция забрани на съюзническите сили да употребяват базата в Инджирлик. Освен това в това число и немските военни бяха изгонени от тази база, с цел да се подчертае независимостта при вземането на решения. Т.е, когато й отърва, Турция е мощен съдружник на НАТО, само че когато гони други ползи, несъмнено нарушава всички правила. И съгласно мен ще си понесе следствията за тези дейности.
- Ако Съединени американски щати наложат по-сериозни наказания, Евросъюзът дали ще се съобрази с тях? Самият Европейски Съюз глоби Турция поради сондажите в морето край Кипър.
- Санкциите на Европейски Съюз са много слаби. Даже бяха посрещнати с неуважение от турските политици, което прочее не им прави чест и демонстрира арогантното отношение на Турция най-много към Европейски Съюз. Според мен глобите няма да имат толкоз стопански резултат, колкото ще се разклати като цяло доверието в турската стопанска система. А тя сега е в сериозен спад, несъмнено влиза в криза. Освен това, в случай че продължава намесата на Ердоган и съидейници директно в дейностите на финансови институции – да вземем за пример Централната банка, това ще докара страната до някой от латиноамериканските сюжети, т.е. до доста тежка икономическа и банкова рецесия. И най-сетне - до рухването на Ердоган от власт. Видя се какво стана в Истанбул – икономическото лице на страната, освен една трета от Брутният вътрешен продукт се генерира тук, само че и тук са най-прогресивните, свързани с Европа и Съединени американски щати персони, политици, които демонстрираха, че политиката на Ердоган няма да бъде одобрявана. И в случай че той продължи да подценява мнението на своите гласоподаватели, те ще стават все по-малко. С други думи, всички негови политически решения и неточности водят след себе си стопански последици, които още веднъж водят до политически катаклизми.
- Евентуалните наказания на Съединени американски щати биха ли оказали въздействие върху нашите взаимоотношения с Турция?
- За момента не чакам Европейски Съюз да наложи тежки наказания, които да повлияят на нашите двустранни връзки, въпреки че Кипър и Гърция ще упорстват за такива заради обстоятелството, че Турция се кани да изпрати трети и четвърти транспортен съд за сондажи в териториалните води на Кипър. Което значи, че този спор ще се разраства. Колкото до Съединени американски щати, в случай че те наложат наказания, те биха били двустранни и няма да са толкоз крайни като тези в Иран (впрочем иранската стопанска система страда неимоверно от това и се видя, че Европейски Съюз няма доста механизми за противодействие). Те може би няма да бъдат с доста мощен стопански резултат, само че ще повлияят неприятно на имиджа на турската стопанска система, което пък ще докара до отлив на капитали и вложения.
- Но пък вероятността „ Фолксваген ” да ситуира завода си в турския град Измир, вместо в България, е голяма…
- „ Фоксваген ” и другите автомобилостроители малко се интересуват от политическата обстановка. Тяхното решение е повлияно най-много от опцията за положително развиване на техните вложения. Може да са получили стопански дивиденти, които страна членка на Европейски Съюз не би могла да даде, като финансови тласъци, данъчни облекчения и така нататък От другата страна е големият опит на Турция в автомобилостроенето. Но може въпреки всичко да има преосмисляне на позициите поради глобите, тъй като опцията за експорт на готовата продукция към Европейски Съюз и Съединени американски щати би била лимитирана.
- Как ще коментирате новоизбрания ръководител на Европейска комисия?
- За мен това е слаб, консенсусен избор. Крехкото болшинство от 9 гласа демонстрира, че госпожа Урсула  Фон дер Лайен е подкрепена от богата палитра от политически сили, включително и от крайни националисти. Имаше разнобой и в самите групи. Няма единно мнение и в ЕНП, и при либералите, и при Зелените. В своето изявление в Екологичен потенциал госпожа Фон дер Лайен даде обещание почти на всекиго по нещо. А когато обещаеш толкоз доста политики, които да покрият цялата палитра в Екологичен потенциал, доста мъчно ще можеш да си изпълниш обещаното. Затова аз чакам доста тежки времена за нея в идващите месеци и години. Ще бъде мъчно сформирането на екипа й, който да бъде утвърден от болшинството евродепутати. Второ, тя доста мъчно ще прокарва политики, тъй като плаващите болшинства ще ги блокират – да кажем участието на България и Румъния в Шенген. В общи линии чакам доста сложен неин мандат с доста мъчно изпълними множеството обещания, които тя даде.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР