Нови съмнения за лобистки интереси при доставките на плодове за

...
Нови съмнения за лобистки интереси при доставките на плодове за
Коментари Харесай

Нови обвинения в лобизъм при доставките на плодове за училища и градини

Нови подозрения за лобистки ползи при доставките на плодове за образователните заведения показаха през днешния ден от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.
 Съветници на Порожанов с обезпечен монопол в доставките на мляко за учебни заведения и градини
От браншовата организация сигнализираха, че една компания е допустимо да завоюва 44% пазарен дял при доставките на плодове за учебни заведения и градини, което я слага в господстващо състояние.

Според Чавдар Маринов, изпълнителен шеф на асоциацията, наредбата за изискванията и реда за използване на схемите „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “ не дава приоритет на българския производител.

Условията при кандидатстване по двете схеми задължават образователното заведение да раздели доставките на 50% сред търговец и производител, когато са кандидатствали и двата субекта. Ако повече от един производител е кандидатствал, търговецът обаче отпада автоматизирано.

Когато се конкурират двама аграрни производители, приоритет получава този, чиято индустриална база се намира в радиус от 100 км. Ако двамата заявители извършват критерия, с преимущество е този, който създава по-голям брой артикули, включени в схемата. При еднакъв резултат, изпълнителят се избира от образователното заведение.

Например се появява аграрни производител със 7 индустриални площи по 1 декар. Той ще има 7 декара и 7 продукта. Аз не мога да се съпернича със съответния фиктивен аграрни производител. Достатъчно е съперникът ми да има единствено един декар в съответната област, а останалите 6 да бъдат разпръснати, уточни Чавдар Маринов пред публицисти в Българска телеграфна агенция.

Той съобщи още, че заради заложените условия в наредбата, е дал експлицитни инструкции на членовете на организацията да не аплайват по двете схеми, защото авансово са обречени на неуспех.

Ние мислихме да вземем някоя друга градина единствено и единствено да влезем в изискванията, само че това значи, че влизаме в едни схеми, а ние не желаеме да участваме в схеми, безапелационен бе Маринов.

Той уточни непосредствено Милена Рашева, като лицето, което ще завоюва 44% пазарен дял при доставките на плодове за образователните заведения.

Милена Рашева е декларирала 217 000 деца, които се явяват 44% от всички. Бюджетът е близо 13 млн. лева за плодове и зеленчуци, 44% от него отиват в нейния обсег, съобщи Чавдар Маринов.

Според него, защото съответният аграрни производител няма да успее да създаде задоволително количество продукция, с цел да достави образователните заведения, той ще бъде заставен да я закупи от другаде. Това може да наруши качеството на храната, която учениците употребяват. 

От браншовата организация искат да се промени текста на наредбата, а тазгодишният банкет на бенифициенти по програмата да се разгласи за недействителен и да се провежда нов.

Те упорстват още ДФ " Земеделие " да дефинира нормативно най-малък рандеман за всяка просвета по схемата " Училищен плод ", която софтуерно е допустимо да се създава на територията на България.

Чавдар Маринов даже предложи да отпадне от наредбата всевъзможен приоритет за производителя и всички да аплайват равноправно.

OFFNews потърси за коментар Милена Рашева. Тя изрично отхвърли обвиняванията и съобщи, че няма площи от 1 декар: 

Имам ябълки 25 декара. В Плевен са 30 декара, където са ябълки, круши, сливи, праскови и дюли. Градините са към този момент в плододаване. Имам 188 декара земя, от които 125 са лични, 53 са с предварителни контракти за покупко-продажба, които съм ги заявила с контракт за аренда за 1 година.

Рашева уточни, че в наребата е записано, че 1/3 от доставките би трябвало да бъдат български артикули, а какъв рандеман ще бъде получен, нито един аграрни производител не може да каже, защото занапред ще стартира прибирането на продукцията:

Предвид климатичните условия, има го в практиката, през днешния ден пада град и тази продукция към този момент я няма.

Тя бе безапелационна, че предстои на наложителна инспекция от Държавна фирма " Земеделие ".

Милена Рашева отхвърли обвиняванията, че би попаднала в монополно състояние, така като изрично е записано в наредбата, че е на брой образователни заведения, а не на брой възпитаници. Тя уточни, че има образователни заведения, в които са кандидатствали производители с идентичен брой артикули и са в радиус от 100 км. Тогава изборът остава на шефа.

Рашева съобщи още, че качеството на храната за децата няма да се наруши:

До предходната година главно търговци работеха по тази скица. Мисля, че не може да се вършат такива обвинявания против мен в случай, че аз за 5 години нямам нито една подадена тъжба против мен поради некачествени артикули.

По мотив предлагането на Чавдар Маринов да отпадне целта за производителя от наредбата, Рашева разяснява, че тя води тази битка от 2016 година

Минахме през всевъзможни институции, в това число Мая Манолова, Министерството на земеделието и храните и Комисията за защита на конкуренцията. Просто се изморих и споделих: " аз би трябвало да стана производител ", съобщи тя.

Милена Рашева уточни, че поради тази медийна изява на Чавдар Маринов, схемата няма да започва в точния момент, като по този метод ще бъдат ощетени българските производители.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР