Нови разкрития по мегаделото за фалита на КТБ направи основният

...
Нови разкрития по мегаделото за фалита на КТБ направи основният
Коментари Харесай

Цветан Василев източил от КТБ 9,7 млн евро през фирма на подставено лице за кораб фантом

Нови разкрития по мегаделото за банкрута на КТБ направи главният очевидец Бисер Лазов, който към този момент втори ден дава отговор на въпроси на прокуратурата в спецсъда. Според показанията, които даде през днешния ден пред съда компания на подставено лице на Цветан Василев е източила 9 700 000 евро от КТБ за пазаруването на транспортен съд призрак.

През юни 2009 година КТБ отпуснала 9 700 000 евро на компанията " Емстейд " ЕОД за пазаруването на транспортен съд. С парите обаче не бил набавен морският кораб, а превъртени през офшорна компания и върнати за погасяване на отговорности на други сдружения на Цветан Василев, написа " 24 часа ".

Управител и притежател на " Емстейд " ЕОД била Мария Илиева, правист във компанията на Василев. Дружеството не се занимавало с никаква активност, нямало и личен състав и била следващата куха компания, основана за разпределяне на заеми от банката. Като един подобен заем бил и този за закупуването на транспортен съд.

Схемата за фиктивната покупка била измислена от Александър Пантелеев и Георги Вятков, шефове в КТБ. Те даже били доста горди от това, което измислили, изясни Лазов. В интернет видели документи за покупка на транспортен съд и въз основа на тях били направени такива. Пантелеев и Вятков говорили, че ще създадат документи и за морска ипотека. Така на книга парите били дадени за транспортен съд, само че в реалност подобен нямало. Милионите били превъртени през офшорна компания, с цел да се избегнат налози.

Преди година и половина с Бисер Лазов се свързал човек, който купил от синдиците на КТБ кредитните отговорности на компанията " Емстейд " ЕОД и бил доста горделив с това, че се сдобил с транспортен съд. Неговото отчаяние обаче било голямо, когато откакто ревизирал в корабната администрация в Малта, където корабът трябвало да бъде записан, схванал, че в действителност подобен не съществува.

В правосъдната зала Бисер Лазов изясни още, че чиновниците на Цветан Василев, на чиито имена се водели компании, били обезпокоени и измежду тях съществувало напрежение през интервала 2008-2014 година Той също се тревожел, че формалните притежатели в един миг могат да се разпореждат с тези сдружения и тяхното имущество. Ето за какво били направени документи да вземем за пример на компанията " Дивелт 59 ", с които формалният притежател трансферира дружествените дялове на Цветан Василев и този документ стоял в банкера, с цел да го употребява при положение на потребност.

Извън залата Бисер Лазов разкри, че имало и счетоводителка във компаниите на Василев, която обаче му се опълчила и отказала на нейно име да бъде записано сдружение. Тя персонално обяснила на банкера, че не е съгласна и в случай че би трябвало ще напусне, а той приел решението и от това за дамата не последвало нищо.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР