Нови разкопки започват в пределите на археологическия резерват „Марцианопол“ в

...
Нови разкопки започват в пределите на археологическия резерват „Марцианопол“ в
Коментари Харесай

Започват нови разкопки в резервата „Марцианопол“

Нови разкопки стартират в рамките на археологическия резерват „Марцианопол“ в Девня. Тази есен ще бъде проучено карето зад античната Vila Urbana, върху чиито неповторими подови мозайки е построен Музеят на мозайките, заяви ръководителят на експедицията доктор Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.
 Д-р Христо Кузов Д-р Христо Кузов
Разкопките на обекта с повърхност към 70 кв. м ще се правят от пандизчии на лек режим, а работата се финансира от Министерството на културата с 15 000 лева „Проучваме този терен от 2 година Целта ни е да приключим, като разкрием колкото се може повече архитектура от руините на римския град, а след това да ги приспособяваме в околомузейното пространство“, разясни доктор Кузов.

Той изрази вяра финансиране да има и за 2019 година, с цел да се изследва пространството пред локалната поликлиника, откъдето се допуска, че е минавала основната улица на Марцианопол. Той се смята за един от най-добре непокътнатите археологически обекти у нас. Още през 50-те години на предишния век в резервата е била открита епископска базилика, което удостоверява данните от историческите извори, че Марцианопол е бил значим християнски център в рамките на Римската империя. И до през днешния ден обаче базиликата не е проучена до дъно, защото е била засипан със земна маса, с цел да не се разрушава и да не я разграбят иманяри. Реставрацията и консервацията й ще костват стотици хиляди левове, разяснява доктор Кузов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР