Нови процесори на AMD не фигурират в списъка на поддържаните

...
Нови процесори на AMD не фигурират в списъка на поддържаните
Коментари Харесай

Windows 11 фаворизира Intel за сметка на AMD?


Нови процесори на AMD не попадат в листата на поддържаните от Windows 11
(снимка: AMD)

Актуалната операционна система на Microsoft, Windows 11 , остана без поддръжка за най-новите процесори на AMD. Дали по този метод софтуерната компания принуждава консуматори те на Windows да преминат към процесори на Intel?

Microsoft не добави поддръжка за неотдавна оповестените процесори на AMD в Windows 11, като се ограничи единствено до новите чипове на Intel. И това макар обстоятелството, че премиерата на последните процесори на AMD се състоя седмица преди представянето на Intel Meteor Lake. Странно е, че Microsoft не изяснява това свое решение.

За едни – да, за други – не

Тази седмица Microsoft актуализира листата си с процесори, поддържани от операционната система Windows 11, добавяйки доста нови чипове на Intel. По някаква незнайна причина обаче в този лист нямаше място за също толкоз нови процесори на AMD, отбелязва тематичният портал Neowin.

Отсега нататък Windows 11, която е най-модерната настолна операционна система на Microsoft, може да работи с процесори Intel от потомство Meteor Lake, чиято премиера беше преди няколко седмици. В същото време процесорите от серията AMD Ryzen 8040 и 8050, които се появиха даже по-рано от Meteor Lake (седмица  преди тях), не се поддържат публично от операционната система.

Предишният път, когато Microsoft актуализира листата с поддържани процесори за Windows 11, беше през август 2023 година Тогава броят на AMD чиповете в листата остана съвсем неизменен.

Защо това е значимо

Windows 11 е необятно известна със своята селективност във връзка с хардуера на компютъра, на който работи. От самото начало системата беше доста взискателна към процесорите – имаше потребност от най-малко осмо потомство Intel Core, известно още като Coffee Lake, или AMD 2000 – и двете серии излязоха към 2018 година

Ако Windows 11 открие по-стар процесор в компютъра, ще стартират проблеми със съвместимостта. Системата ще работи, само че няма да мине без предизвестия, че хардуерът не дава отговор на условията на Оценка за съвместимост. Първоначално Microsoft изцяло забрани инсталирането на Windows 11 на занемарен хардуер.

По създание това важи и за новите процесори на AMD. Ако не са в листата, тогава потребителите ще страдат по този начин, като че ли имат остарели процесори в компютрите си.

Мистери озно решение

Защо Microsoft се концентрира извънредно върху новите чипове на Intel, като че ли „ забравяйки ” за директните им съперници с логото на AMD, остава неразбираемо. Междувременно и двата процесора имат създаден AI съставен елемент, или NPU – това са профилирани хардуерни блокове с изкуствен интелект, предопределени да форсират основаните на AI задания.

За Microsoft съществуването на такива модули в актуалните процесори е доста значимо. Тя се приготвя за стартиране на Windows 12, в която ще подчертава на услугите, основани на изкуствен интелект. В допълнение, през есента на 2023 година, първо в Windows 11 и по-късно в Windows 10, се появи Copilot – новият виртуален помощник на Microsoft, пуснат през 2021 година и заместващ безполезната Cortana.

Това също потвърждава, че AI е един от главните цели на Microsoft през днешния ден. Windows 10 не трябваше да получава Copilot – функционални актуализации за него не са пускани от март 2023 година В този случай обаче Microsoft направи изключение.

Процесор, който не съществува

Microsoft също пренебрегва други процесори на AMD – да вземем за пример най-хубавият Ryzen 9 7945HX3D, който е първият мобилен процесор на AMD с 3D V-кеш. Чипът към момента липсва в листата с поддържани процесори от Windows 11. В същото време, описът включва към момента несъществуващите процесори Intel Core i9-14900HX, Core i7-14700HX и i7-14650HX.

Още по-изненадващо е включването на процесор AMD Ryzen 3 5380U в листата. Windows знае за този чип, до момента в който самата AMD в никакъв случай не е казвала, че подобен процесор съществува в нейната линия.

Windows 11 може да работи и с процесори, основани на Arm архитектура. В тази част от листата всичко остава непроменено – процесорите на американската компания Qualcomm заемат по-голямата част от него.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР