Нови промишлени свинеферми могат да се откриват на поне 10

...
Нови промишлени свинеферми могат да се откриват на поне 10
Коментари Харесай

Промишлените свинеферми ще трябва да са на поне 10 км разстояние една от друга

Нови промишлени свинеферми могат да се откриват на най-малко 10 км разстояние от към този момент съществуващи. Това е една от измененията в наредбата от 2006 година за ветеринарномедицинските условия към животновъдните обекти.

Промените, свързани с разпространяването на африканска чума по свинете и птичи грип, са оповестени за публично разискване на държавния уебсайт за съвещания. Първият коментар под плана предизвестява, че сходно ограничаване укрепва монопола на към този момент съществуващите производители и е нарушаване на правото на благосъстоятелност.

Сега в страната работят 65 индустриални свинекомплекса, осем от които са наранени от вируса, против който няма ваксина. Заради това, че производството е мощно съсредоточено в северната част на страната (виж картата) в огромни многохилядни обекти, се стигна до унищожаването 20% от бизнеса посредством умъртвавянето на над 130 хиляди животни. Според разпоредбите при открита болест в индустриален комплекс се афишира 20-километрова санитарна зона към него, в границите на която се умъртвяват и животните в дворовете на хората, отглеждани за персонални потребности.

 Вижте на картата разпространяването на африканската чума към днешна дата. Със зелена точка са маркирани работещите свинекомплекси, а с алена - засегнатите от смъртоносния вирус.
© БАБХ

Вижте на картата разпространяването на африканската чума към днешна дата. Със зелена точка са маркирани работещите свинекомплекси, а с алена - засегнатите от смъртоносния вирус.

Всички отвори в индустриалните ферми за прасета би трябвало да са обезопасени с мрежи, тъй че да не се позволява проникването на гризачи и инсекти, гласят промените.

В случай, когато в обекти, животни се разпределят в две или повече независими индустриални групи, е належащо да се вкарат обособени ограничения за биосигурност за всяка група, е друго условие на плана за нормативен акт. За всяка от групите би трябвало да има и обособен проект за биосигурност. В него би трябвало да са избрани сериозните контролни точки в обекта и процедури за тяхното ръководство.

Необходимо е стопаните да имат проект за използване на незабавни ограничения при констатиране на заразно заболяване.

Въвеждат се и ограничавания за достъпа на външни лица във фермите, изключително за тези, които правят стерилизация, дезинсекция и дератизация в животновъдните обекти.

Всяка плантация - индустриални или фамилна, би трябвало да има обособени места за предпазване на фуража, които би трябвало да са покрити и заградени, гласят промените.

Всяка постройка за развъждане на животните би трябвало да има филтър, помещение или място на изхода за разчистване, измиване и стерилизация на транспортни средства.

С промени в наредбата се постановат

ограничавания и за дребните стопани,

които към този момент ще могат да отглеждат в дворовете си до три вместо пет свине за угояване. В тях не се позволява развъждането на прасета майки, както и до момента.

В дворовете си хората, които отглеждат свине за персонална консумация, ще би трябвало да обособят ограждения за биологична сигурност, както и да обезпечат непрекъснат достъп до вода, да дефинират място за предпазване и
обеззаразяване на тор и място или оборудване за стерилизация.

Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 прасета майки и приплодите им, само че не повече от 200 броя прасета общо.

Нов ред и за пасищата,

които до момента са убягнали на основателите на норамтивната уредба, се вкарва с наредбата. Така се контролира развъждането на към 3000 животни от типа източнобалканска свиня. Досега са регистрирани огнища в две стада (в град Смядово и село Веселиново) и са наранени общо 161 животни. Освен в Шуменско източнобалканска свиня се отглежда и във Варненско и Бургаско.

Проектът за нормативен акт планува пасища също да са заградени, тъй че през тях да не могат свободно да минават хора и животни, да имат навеси и уреди за бързо залавяне и фиксиране на животни, да имат непрекъснат вдостъп до вода и храна.

Разходите за новите ограничения

занапред ще се пресмятат. В плана за нормативен акт се споделя, че той не води до влияние върху бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите, само че планува спомагателни разноски за неговите получатели.

Дребните стопани на до три животни ще би трябвало да отделят средства за отделяне на ограждение за биологична сигурност на обекта, обезпечаване на непрекъснат достъп до вода, място за предпазване и обеззаразяване на тор и място или оборудване за стерилизация.

Фамилните и индустриалните производители ще би трябвало да влагат във въвеждането на обособени места и/или уреди за предпазване на фуража, покрив и ограда за тях, в създаване на филтър на всяка постройка за развъждане на животните, създаване на помещение или място на изхода, за разчистване, измиване и стерилизация на транспортни средства, с нужното съоръжение.

За стадата , отглеждани по пасищен метод, финансиране ще изисква построяването на огради, навеси и уреди за бързо залавяне на животни.

Индустриалните ферми за прасета ще би трябвало да влагат в обезопасяване на всички отвори с мрежи, реновиране на филтрите и други

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (134)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР