Нови промени в Закона за горивата предлага Министерство на икономиката

...
Нови промени в Закона за горивата предлага Министерство на икономиката
Коментари Харесай

При нарушение запечатват бензиностанция за 3 г.

Нови промени в Закона за горивата предлага Министерство на стопанската система след напрежение в бранша и дълги разисквания с отрасловите асоциации.

Законът бе признат т очно преди една година , а Комисия за защита на конкуренцията се произнесе, че текстовете не разрешават да се сътвори нужната конкуренция, а равнищата на сивата стопанска система няма да спаднат.
 Ограничават размера на гаранциите в измененията на Закона за горивата
Ограничават размера на гаранциите в измененията на Закона за горивата

Договориха да останат ведомствените бензиностанции

След диспути със заинтригуваните страни, в които не е взела участие Асоциацията на петролните производители, единствено като наблюдаващ, министърът на стопанската система Емил Караниколов разгласи, че се оферират следните промени.

На първо място се планува - освобождение на земеделци при избрани правила за запазване на горива , които няма да правят търговия с артикули, които са посочени в закона. Всички останали земеделци би трябвало да бъдат регистрирани.
 Търговците на горива стачкуват пред Министерството на стопанската система
Търговците на горива стачкуват пред Министерството на стопанската система

Оплакват се, че ги държат в незнание за направените промени в Закона

На второ място са планувани изключения за мините, като при тях се позволява да има вътрешни обекти и мобилни коли, с които ще правят зареждане на гориво.

На трето място се позволяват преместваеми обекти за производители , за които държавната администрация ще е известена и ще може да прави инспекции.

По настоящия закон условието за регистрация на обект е 500 000 лева Сега обаче дребните търговци са поискали разбивка по оборотите - според от това какъв брой печели всяка компания. В тази посока има три оферти - да остане 500 000 лева, да се прави на база % от оборота и да има разбивка.

По този въпрос към момента не е реализирано схващане и се чака да има спор , изясни министър Караниколов.
 Търговците на горива обезпокоени, че монополът стопира действието на пазара
Търговците на горива обезпокоени, че монополът стопира действието на пазара

Обявяват митинг:: " Не на монопола, не на лобисткия закон! "

Той чака и спор за възбраните за записаните обекти.

Напълно се не разрешава сипването на гориво от стационарни краткотрайни обекти в коли , които правят зареждане. Малките търговци обаче желаят допускане на тази опция.

Министерството на стопанската система предлага при осъществяване на нарушаване от регистрирани и нерегистрирани обекти (ведомствени) да се издава възбрана за период от три години да се прави доставка, депозиране и произвеждане на петрол и нефтени артикули.

В случай, че някой реши да си трансферира компанията или собствеността на куха компания (каквито практики има), той отново няма да може да употребява този обект в идващите три години.

Според него по този начин ще се реализира ефикасен надзор и ще се пресече опцията за спекулации в бранша . Държавата ще следи търговците и в това време ще не разрешава потреблението на обектите, които са били в нарушаване. Има опция и за лишаване на техника.

Ресорният министър бе безапелационен, че страната няма да спре с ограниченията за изсветляване на бранша.

До една седмица законът ще бъде импортиран за гласоподаване в Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР