Нови промени в Наказателния кодекс предвиждат по-тежки наказания за водачите,

...
Нови промени в Наказателния кодекс предвиждат по-тежки наказания за водачите,
Коментари Харесай

До 1 година затвор и 2500 лева глоба, ако откажеш тест за наркотици и алкохол след катастрофа

Нови промени в Наказателния кодекс плануват по-тежки санкции за водачите, взели участие в злополука и отказали да бъдат тествани за алкохол и опиати. Това планува законопроект, импортиран от Христо Терзийски, Георг Георгиев и Томислав Дончев, видя " Фокус "

Промените, които оферират депутатите от ГЕРБ-СДС, гласят, че всеки водач, отказал да бъде тестван, да бъде лишен от независимост за 1 година и да заплати санкция в размер на 2500 лв.. 

Същото да бъде наказването се планува и в случай че не се извърши наставление на надзорен орган за тестване по надлежния ред, откакто обещано лице е взело участие в злополука. 

Други промени, които оферират народните представители, са свързани със случаите, когато при злополуката има повече от един умрял. Текстовете гласят, че наказването може да бъде от 12 години до 20 години затвор, а при най-тежките случаи може да се стигне и до доживотна присъда. 

Освен това, предлага се в ПТП-та, при които има нанесени обилни имуществени вреди, наказването да е от 2 до 10 години затвор. При причиняване на междинна или тежка телесна щета на едно или повече лица - от 4 до 12 години затвор.

В претекстовете към законопроекта се споделя, че съгласно формалната статистика единствено за 2023-та година са настъпили 6983 тежки пътни случая в страната. Загиналите на пътищата за същия интервал са 524, а ранените 9080.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР