Нови промени в Кодекса за социално осигуряване предлагат депутати от

...
Нови промени в Кодекса за социално осигуряване предлагат депутати от
Коментари Харесай

Предлагат промяна в купуването на стаж за пенсия

Нови промени в Кодекса за обществено обезпечаване оферират депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които са импортирани в Народното събрание. Промените касаят репресираните лица, който могат да се пенсионират по реда на член 68 ал.3, т.е. при не по-малко от 15 години автентичен стаж  и навършени 67 години за мъжете и дамите.

Законът разрешава да се зачита за застрахователен стаж и този, със заплатени осигурителни вноски. По този ред за застрахователен стаж се зачита времето на образование на хората, приключили висше и полувисше обучение и докторантура, само че за не повече от 5 години, в случай, че са импортирани осигурителни вноски по съответния ред.

По отношение на хората, попадащи в обсега на Закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица, наредбите на КСО не дават опция за закупуване на недостигащ стаж, показват депутатите, вносители на измененията. Те припомнят, че всички останали обезпечени имат право да купят до 5 години недостигащ стаж.

Предлагат промени в стажа за пенсия

Според депутатите не е редно една група хора да нямат право да купят недостигащ стаж за пенсия, а други да имат. Затова съгласно тях с измененията ще се поправя тази неправда.
 istock istock
Затова те оферират репресираните, които са били в затвори, възпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което хората навършили 16 години не са работили, когато са били интегрирани, да имат право да купят до 3 години недостигащ стаж за пенсия.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР