Нови проекти ще се подготвят за разширението на Околовръстното шосе

...
Нови проекти ще се подготвят за разширението на Околовръстното шосе
Коментари Харесай

Шосетата край Пловдив - на поправителен

Нови планове ще се приготвят за разширението на Околовръстното шосе  на Пловдив от автомагистрала " Тракия " до Асеновградско шосе и за Източен обход до " Скобелева майка ". Това стана ясно след следващата среща в региона, проведена през вчерашния ден от губернатора Здравко Димитров.

В нея участваха ръководителят на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов, шефът на Областно пътно ръководство   Петър Попов, представителите на общините Асеновград, Куклен и " Родопи ", ЕVN, Напоителни системи.

За двата обекта преди време има направени планове. В тях обаче не са планувани местни платна, които да обезпечават транспортен достъп до парцелите. Случаят е същият като при пътя Пловдив - Асеновград, където от август се прави уголемение. Предстои да бъде разгласен търг за планиране на кръговото кръстовище до караулката, както и на Източния обход от караулката до " Скобелева майка ", с който ще бъде затворен външният кръг на Пловдив, сподели инж. Дончо Атанасов. 

Пътят от " Скобелева майка " до караулката е с дължина 5 км и е създаден преди няколко години от община Пловдив като четирилентов с улично осветяване. Достъп до парцелите обаче не е обезпечен. По същата причина ново планово задание за планиране се приготвя и за Околовръстното шосе от кръстовището с Асеновградско шосе до автомагистрала " Тракия ", изясни шефът на АПИ.

С плана, който беше квалифициран преди време, не се вземат решение проблемите на хората, които в тази част на пътя имат къщи, офиси, предприятия, изясни инж. Атанасов. Той даде за образец плана на околовръстното на София, който съставлява най-хубавото решение и за Пловдив за години напред. 

Други решения ще се търсят да вземем за пример за жп линията, която обслужва КЦМ. Един от разновидностите е влаковете да минават подземен. Здравко Димитров подсети, че с предходния план се отчуждават големи територии, като да вземем за пример към " Коматево " разширението " отхапва " частни земи чак до зеленчуковата борса. А както е известно, локалната власт мъчно се оправя в последно време с процедурите по отчуждаване на парцели.   

Реконструкцията на пътя Пловдив - Асеновград е спряна от края на декември и няма да се възобнови, до момента в който времето не се затопли. Има възбрана за ремонт на републиканските пътища до 15 март, сподели  инж. Дончо Атанасов. Строителите от " ИСА - 2000 " се надяват, че ще могат да  започнат работата в края на февруари - началото на март. Второто трасе е построено, само че без да е положен финален слой асфалт. В контракта е включена и рехабилитацията на съществуващото платно.  

И за пътя Пловдив - Асеновград  се приготвя план на локалните платна. Гафът,  че те не са включени нито в план, нито в контракта за публичната поръчка на стойност 25 млн. лв., беше оповестен обществено от самия министър председател Бойко Борисов, когато той  дойде да види по какъв начин на пътя е почнала реконструкцията.

Според шефа на АПИ локалните платна ще се построяват досами новото трасе, с цел да се употребяват същите отводнителни уреди, а и да няма фрапантно отчуждаване на частни парцели. Каква част от тях ще се отреже поради транспортния достъп, ще стане ясно, откакто се изготвят подробни устройствени проекти.

Две нови  кръгови кръстовища на входа в Асеновград и на разклона за Долни Воден също се проектират в допълнение. С тях на пътя Пловдив - Асеновград ще има пет кръгови кръстовища за облекчение на натоварения трафик.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР