Нови проекти ще реализира Стара Загора с помощта на вече

...
Нови проекти ще реализира Стара Загора с помощта на вече
Коментари Харесай

Още 4 проекта ще финансира община Стара Загора с дългосрочния общински дълг

Нови планове ще осъществя Стара Загора благодарение на към този момент уречен заем. Целта на предоговарянето на дълготрайния общински дълг под формата на револвиращ банков заем (решение N 1513 от 26.04.2018 година на Общински съвет Стара Загора), е смяна на предназначението му, стана ясно на публично разискване нощес.
Досега по заема са финансирани следните планове по Оперативна стратегия (ОП) " Региони в напредък " 2014 - 2020 година, обясни в презентацията си Цанка Ганева, шеф на дирекция „ Финанси, бюджет и счетоводни действия “ на община Стара Загора. 

„ Изпълнението на тези планове, които са пред привършване, допуска свободен кредитен запас, който в това време ни е нужен за осъществяване на нови такива, които все още на подписване на контракта не са имали утвърждение. Това ни дава съображение да желаяме от Общинския съвет да утвърди смяната в предназначението на към този момент подписания контракт за заем “, сподели основният финансист. 
По този метод в обсега на дълготрайния общински дълг под формата на револвиращ банков заем ще могат да се включат всички капиталови планове, реализирани  със средства от Европейския съюз по Оперативна програма „ Региони в напредък " и Оперативна програма „ Околна среда “, като се запазят останалите параметри в контрактуваните размери и периоди. 
Цанка Ганева показа и детайлности за плановете, които общината има намерение да кредитира за мостови заплащания. Това са „ Изграждане на обществени жилища в град Стара Загора “, финансиран по Оперативна програма „ Региони в напредък 2014-2020 ", „ Паркоустрояване, благоустрояване и възстановяване на физическата среда на „ Станционната градина “ в град Стара Загора “, „ Обновяване и реорганизация на Летен Театър в парк „ Митрополит Мeтодий Кусев “ и  „ Прилагане на ограничения за възстановяване качеството на живот в град Стара Загора “ по Оперативна програма „ Околна среда “. 

Дългът е на стойност 10 милиона лв., с краен период за погасяване 25 декември 2022 година . Годишната рента е в размер на главния лихвен % на Българската национална банка, повишен с надбавка 0,89. Обезпечението на заема е посредством основан следващ необикновен залог по реда на Закона за особените залози върху всички сегашни и бъдещи вземания на Община Стара Загора на парични средства (собствени приходи) на общината, според член 45, алинея 1, т. 1, букви от а) до ж) от Закона за обществените финанси и е в размер на 100% от размера на заема.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР