Нови продукти с потенциално намален риск ще заменят традиционните цигари,

...
Нови продукти с потенциално намален риск ще заменят традиционните цигари,
Коментари Харесай

Бъдещето - без тютюнев дим!

Нови артикули с евентуално понижен риск ще заменят обичайните цигари, споделя Джордж Маргонис, общоприет управител на " Филип Морис България "

- Господин Маргонис, светът от години води непрекъсната борба с тютюнопушенето. Как се отразяват на пазара на тютюневи произведения все по-строгите ограничавания?

- Тютюневата промишленост сега претърпява огромна смяна, която няма казус в предишното, и аз считам, че бъдещето ще бъде бъдеще без пушек. Очакванията на обществото и на пълнолетните консуматори се трансформират и ние би трябвало да можем да отговорим на тях, като осигурим по-добри други възможности за всички мъже и дами, които в противоположен случай биха траяли да пушат. Според данни на СЗО през днешния ден в света има над 1 милиард пушачи и този брой се чака да остане неизменен през идващото десетилетие. За да предоставим на тези хора по-добри други възможности спрямо обичайните цигари, преди 10 години ние във " Филип Морис Интернешънъл " стартирахме създаването на бездимни артикули с капацитет за понижен риск.

Ясно е, че най-хубавият метод всеки от нас да избегне вредата е в никакъв случай да не стартира да пуши или да се откаже от пушенето. Същевременно обаче редица специалисти по публично здраве и регулаторни органи към този момент одобряват, че намаляването на вредата от тютюнопушенето може да се реализира, като в допълнение към ограниченията за предварителна защита и надзор на тютюнопушенето на пълнолетните пушачи бъдат препоръчани други възможности с понижен риск. Американската организация по храни и медикаменти и Агенцията по публично здраве в Англия да вземем за пример показват, че наред с ограниченията за предварителна защита и надзор на тютюнопушенето на пълнолетните пушачи би трябвало да бъде предоставена опцията за избор на по-малко нездравословни други възможности спрямо продължение на пушенето. Ние от " Филип Морис " имаме вяра, че това е верният път за развиване на компанията и на промишлеността като цяло, и сме горди, че сме водачи в построяването на бъдеще без пушек.

- Бихте ли разказали повече за бездимните артикули и за какво точно една от водещите тютюневи компании в света - " Филип Морис " - търси други възможности на обичайните цигари?

- Нормално е да се зададе въпросът за какво една от най-големите тютюневи компании в света би загърбила сполучливия си бизнес модел и би трансформирала напълно своята визия, като влага в нещо ново. Отговорът е елементарен - както споделих, обществото и потребителите се трансформират и чакат същото и от нас. В световен мащаб " Филип Морис Интернешънъл " e една от водещите тютюневи компании, а в България ние имаме сполучлив бизнес с помощта на интернационално приетите си марки. Но през днешния ден компанията ни реализира най-голямата промяна в своята 170-годишна история и нашата упоритост и главен приоритет са един ден новите бездимни артикули изцяло да заменят цигарите. Ние имаме вяра, че по този метод можем да понижим вредите от тютюнопушенето, което ще е от изгода както за пълнолетните пушачи, по този начин и за цялото общество.

Всички знаят, че пушенето е нездравословно и води до разнообразни болести. Но малко хора знаят, че главният извършител на тези болести в действителност е процесът на горене. Никотинът води до пристрастяване, само че точно горенето на тютюна образува главно нездравословните и евентуално нездравословни субстанции, които предизвикват болесттите, а освен никотинът. Отчитайки това, през последните над 10 години ние направихме съществени вложения в научноизследователска и развойна активност за по-добри други възможности за пушачите, при които няма горене. Затова и правилото в основата на нашите революционни артикули е унищожаване на процеса на горене и заменянето му с способ за прецизен надзор на нагряването на тютюна. Чрез нашата високотехнологична система с акуратен надзор на температурата се понижават доста концентрациите на нездравословни субстанции, като в същото време се резервират усетът на тютюна и доставянето на никотин, които потребителите търсят. За да се реализира обаче понижената щета за пушачите, е значимо не просто да осигурим съществуването на произведения с понижен риск, а и тези произведения да бъдат признати от потребителите, които да изберат да преминат на тези артикули. Радваме се, че резултатите от нашите научни проучвания и приемането от страна на потребителите досега са доста обнадеждаващи. От първото показване на нашите артикули в Япония през 2014 година до момента към този момент 3,7 милиона пушачи са спрели да пушат и са минали на нашата нова бездимна платформа, наречена IQOS. До момента записваме високи равнища на прекосяване към новата опция, което е положителен сигнал, че сме на прав път в напъните си да изградим бъдеще без пушек.

- От какъв брой време компанията работи над този новаторски метод и каква научна експертиза и вложения са ангажирани в процеса?

- Нашите първи научни опити да произведем артикули с капацитет за понижен риск стартират още преди 10 години в Швейцария. Оттогава сме вложили над 3 милиарда $ в научноизследователска и развойна активност за тези бездимни артикули и 1,5 милиарда $ в нови индустриални мощности. В нашите два научноизследователски центъра в Швейцария и Сингапур по създаването на тези други възможности работят повече от 430 научни специалисти, които ползват многостепенна научна стратегия по модела на стратегиите, прилагани във фармацевтичната промишленост. Провеждането на толкоз сложна научна работа за създаването на нови артикули и представянето є на многочислени научни конференции по света е същинска гражданска война за тютюнева компания. А и резултатите досега са в действителност обещаващи. Но ние си даваме сметка, че научните проучвания изискват време. Наясно сме и че прозрачността и самостоятелната външна инспекция са доста значими както за нас, по този начин и за институциите и потребителите. Затова всички наши научни данни и резултати са оповестени на нашия уеб страница и са предмет на над 200 научни изявления с експертен обзор. Ние насърчаваме самостоятелната инспекция на нашите данни, в това число и от българските учени. Прилагаме новаторски технологии и методологии за оценка и имаме хиляди регистрирани патенти, което подрежда " Филип Морис " като единствена тютюнева компания измежду 100-те компании с най-вече регистрирани патенти.

- Кога да чакаме новата опция на пушенето в България?

- Днес България е една от 32-те страни, където към този момент се предлага първият бездимен артикул IQOS. Силно имам вяра, че визията за бъдеще без пушек може да стане действителност в България, защото хората тук ми наподобяват доста любознателни във връзка с науката, нововъведенията и новите технологии и българите би трябвало да се гордеят с това.          

*Интервюто е оповестено в сп. " Мениджър " със съдействието на " Филип Морис България ".

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР