Нови правила за прием на първокласниците предлага Столичната община. Отпадат

...
Нови правила за прием на първокласниците предлага Столичната община. Отпадат
Коментари Харесай

Първокласниците в София ще се приемат по нов ред

Нови правила за банкет на първокласниците предлага Столичната община. Отпадат част от спомагателните критерии за банкет на децата, в случай че за едно място има повече от един претендент с идентичен брой точки, които бяха избрани от прокуратурата като дискриминационни.

Освен това се трансформират и прилежащите региони на учебните заведения, от което зависи кои първокласници ще са с преимущество при приема. Така те няма да се лимитират от границите на административния регион, в който е учебното заведение, а от това кои са най-близките блокове и улици.

Всъщност новите правила повтарят наредбата на Министерството на образованието и науката за банкет в първи клас. Според тях децата ще се разделят в четири групи съгласно непрекъснатия или сегашния си адрес. Деца, които са регистрирани в региона на учебното заведение от над 3 години ще попадат в първата група, която има максимален късмет за банкет. Във втората ще са претенденти, които имат адресна регистрация покрай учебното заведение, само че тя е направена в интервал от 1 до 3 години преди кандидатстването. Третата група ще е за тези, които имат адресна регистрация в региона от по-малко от година, а четвъртата за деца, чиито адрес е по-далечен.

Ако за едно място има повече от един претендент, с преимущество ще са децата, които са приключили подготвителна група в учебното заведение (3 точки), които имат брат или сестра в същото учебно заведение (16 точки), кръгли сираци са (7 точки) или пък имат увреждане от над 50% (5 точки). Отпадат работилите до момента спомагателни критерии като месторабота на родителя в региона на учебното заведение, както и критериите, въведени от самите учебни заведения като родители държавни чиновници или лекари в общинска болница. Именно тези условия за банкет в първи клас бяха дадени на Комисията за отбрана от дискриминация.

В разпоредбите за банкет в първи клас в София се дефинират и прилежащите региони на учебните заведения. Според локалната власт те са обрисувани по този начин, че в тях да попадат най-близките улици и блокове без значение, че може а са в различен административен регион на столицата (правилата и прилежащите региони на учебните заведения може да видите тук). Така би трябвало да се избегне съществуващото в този момент състояние деца, които живеят против учебното заведение, да нямат преимущество при кандидатстване в него, защото се водят в различен регион. Това можело да се приема и като мярка против замърсяването на въздуха, защото родителите няма да карат децата си до учебно заведение, в случай че то е близо.

Новите правила би трябвало да се ползва за новата образователна година. Графикът с кандидатстването, класирането и записването ще бъде разгласен в следствие. Всички процедури ще се вършат на място в учебните заведения, а не посредством централизирана система, както става кандидатстването за детските градини, а и в бъдеще за подготвителните групи в учебните заведения.

Правила за банкет в първи клас бяха въведени, защото за някои учебни заведения в по-големите градове има повече искащи от местата и с цел да съумеят да се класират в тях, родителите стояха на опашки с дни. Причината беше, че правилото за приемане беше " първият по време е пръв по място ". Някои учебни заведения прибягваха до лични правила, които включваха даже входен тест за учениците.

Промени ще има и в други общини. Община Пловдив да вземем за пример към този момент пусна за публично разискване новите критерии. Основните критерии съгласно непрекъснатия или сегашен адрес са същите като в София. В Пловдив обаче децата не се разделят на групи, а получават точки – колкото по-отдавна са регистрирани в региона, толкоз по-голям резултат имат. За разлика от разпоредбите в София там спомагателните критерии са повече – дават се точки за деца от административен регион, прилежащ на този, в който е учебното заведение.

В Пловдив кандидатстването и класирането се вършат онлайн и са централизирани. Дават се спомагателни точки за първо, второ и трето предпочитание.

Във Варна също се кандидатства по електронен път. Там за момента не е оповестен план за нови правила за банкет в първи клас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР