Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага

...
Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага
Коментари Харесай

Предлагат нови правила за предписване на лекарства за онкоболни

Нови правила за определяне на медикаменти за злокачествени болести, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно. Целта е да се обезпечи опция за по-голям надзор на здравната каса, върху разноските за онколекарства.
Голяма част от онкологичните лечебни заведения в страната разходват медикаментите неефективно, демонстрират резултатите от инспекциите на медицинския одит през предходната година.
" Разтварят се 450 грама. Съгласно това, което ви е несъмнено от онкологичната комисия, са 400 грама. Останалите 50 грама се унищожават ", изясни Емил Велчовски - основен секретар на ИАМО.
Болниците могат да събират остатъците от медикаментите и да ги ползват на други пациенти.
" Остатъкът може да се съхранява в границите на 24 часа в ледник. Така, че в случай че има идващ протокол със същото лекарство се употребява лекарството ", съобщи магистър-фармацевт Кръстинка Димитрова от болничната аптека при УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.
" Ние съчетаваме лекуването на няколко заболели със сходна терапия. Приемат се групово, с цел да може да се употребява оптимално съответното лекарство ", добави доктор Сотир Караниколов - шеф на КОЦ-Шумен, съобщи Българска национална телевизия.
Здравната каса е подхванала ограничения за решение на казуса и към този момент заплаща за доза, а не за опаковка употребявано лекарство.
Това подсигурява,че няма да се образуват остатъци и те няма да се изхвърлят, счита доктор Страшимир Генев - шеф на Дирекция " Болнична медицинка помощ ", НЗОК.
Предвижда се онкокомисиите да подават по електронен път протоколите с решенията за назначение на терапия. Така ще се следи резултата от лекуването и ще се лимитират опциите за неточности и злоупотреби. Освен това, лечебните заведения ще би трябвало да разказват всички останки от лекарства. В момента правилото важи единствено за скъпоструващите такива.
" Това щи помогне на лечебните заведения, по този начин да си възнамеряват и провеждат нещата, че да не се основават остатъци. Тоест тези остатъци да се ползват на съответните пациенти ", разяснява Генев.
Според магистър-фрмацевт Димитрова новото условие ще усили административната тежест.
Аз мисля, че всичко това е направено да увеличи контрола и считам,че е вярно, съобщи тя.
От касата обясниха, че лечебните заведения към този момент са длъжни да регистрират всеки ден употребяваните онколекарства. Преди това се е случвало един път месечно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР