Нови правила за плащане на ДДС при търговия със страни

...
Нови правила за плащане на ДДС при търговия със страни
Коментари Харесай

Идея: Нови правила за плащане на ДДС и по-строги мерки за отчитане на оборотите

Нови правила за заплащане на Данък добавена стойност при търговия със страни от Европейски Съюз както и по-строги ограничения за отчитане на оборотите в страната ще бъдат въведени с препоръчани от Министерството на финансите данъчни промени. При осъществяване на транспорт от България до друга страна от Европейски Съюз ще би трябвало да бъдат представяни най-малко две доказателства, с цел да употребява експортьорът нулева ставка по Данък добавена стойност, написа " Труд ".
Сред тези доказателства да вземем за пример може да бъдат фактура за транспорта или товарителница; застраховка или банкови документи, доказващи заплащането за превоза; документ от обществен орган, като да вземем за пример нотариус, с който се удостоверява идването на стоката в страната от ЕС; квитанция от складодържател в страната от Европейски Съюз, която удостоверява съхраняването на стоките. Освен това, в случай че стоките са превозени от самия адресат в страна от Европейски Съюз, българската компания ще би трябвало да показа и декларация от него, за осъществената договорка.
Всичко това се прави, тъй като една от схемите за укриване на Данък добавена стойност е да се разгласи, че стоките са изнесени от България за страна от Европейски Съюз, а в това време се продават в страната без да се заплащат налози. Друга смяна за стопиране на тази скица, е въвеждане на условие за съществуване на Данък добавена стойност номер на получателя в страната от Европейски Съюз, където стоката идва, като изискване за използване на нулева ставка по Данък добавена стойност от страна на българската компания експортьор.
Получателят в Европейски Съюз ще би трябвало да показа Данък добавена стойност номера си на българската компания, която пък ще го вписва във VIES декларацията, която подава в Национална агенция за приходите. С измененията в закона ще бъде затворена една постоянно употребена скица за неплащане на Данък добавена стойност при търговия в страната. Често в курортите един и същи магазин се трансферира на поредност от компании, тъй че да не бъде доближат оборот от 50 хиляди лева и да не заплаща Данък добавена стойност. Затова при осъществяване на еднородна активност от две или повече компании в еднакъв обект в облагаемия оборот на всяка последваща компания ще се включва оборотът на всички предходни зампоследните 12 месеца. Дейността се приема, че е еднородна, когато е налице забележителна еднаквост във връзка с две или повече от следните характерности: предлаганите артикули или услуги, употребените активи, личния състав, комерсиалната марка/името на обекта, доставчиците/клиентите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР