Нови правила за отпускането на безлихвен заем до 4500 лева

...
Нови правила за отпускането на безлихвен заем до 4500 лева
Коментари Харесай

Банките отпускат безлихвените коронакредити по нови правила


Нови правила за отпущането на безлихвен заем до 4500 лв. за физически лица, оповестява Нова телевизия. Процесът се улеснява, като към този момент няма да е нужно кандидатстващите да са в неплатен отпуск или с прекратена работна активност. Променя се и интервалът, за който самоосигуряващите се лица могат да се базират на спад на приходите си.

Живко Желев е шеф на компания във Варна. Разказва, че се самоосигурява, а до рецесията бизнесът му вървял добре. Коронавирусът внезапно трансформира обстановката. „ През март месец, когато влезе изключителното състояние имам спад с 19% на приходите, а април с близо 40% ”, показа той.

Така Живко стартира да чака с неспокойствие какви стопански ограничения ще избере държавното управление. Спира се на безлихвения заем до 4500 лв. за лица, които сами внасят осигуровките си. Кандидатства, само че получава отвод. Заради условието, че би трябвало да има спад на приходите за първото тримесечие на годината. „ Периодът, който би трябвало да осъществяваме спад е януари, февруари, март. Месеците януари, февруари по никакъв метод нямат отношение към изключителното състояние, то тогава още не е работило ”, добави Желев.

Сигналите за отводи за заем с тези претекстове към Българската банка за развиване са доста. Затова се вършат и измененията. „ Ще се разшири времето, през който би трябвало да се потвърди този спад на прихода. Ще се включи третото, а вероятно и четвъртото тримесечие. Докато  можеха първоначално да аплайват чиновници, самоосигуряващи се, които са в неплатен отпуск заради спиране на работа, в този момент те могат да са се върнали на работа и още веднъж да аплайват по тази мярка ”, изясни София Касидова от Българската банка за развиване

Ще се разшири времето, през който би трябвало да се потвърди този спад на прихода. Ще се включи третото, а вероятно и четвъртото тримесечие. Докато  можеха първоначално да аплайват чиновници, самоосигуряващи се, които са в неплатен отпуск заради спиране на работа, в този момент те могат да са се върнали на работа и още веднъж да аплайват по тази мярка.

Според обновените условия претендентите за заем би трябвало да са наети на трудов контракт 6 месеца преди момента на кандидатстване. Досега се зачиташе времето от стартирането им в неплатен отпуск. „ Това, което най-добре дава отговор на хората се напипва в процеса на развиване на обстановката ”, добави Касидова.

Сега Живко Желев е решен да кандидатства още веднъж за заем. Не крие, че е оптимист, че този път ще бъде утвърден.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР