Нови правила за определяне на минималната работна заплата се обсъждат

...
Нови правила за определяне на минималната работна заплата се обсъждат
Коментари Харесай

Предлагат отделна минимална заплата спрямо сектора, в който работим

Нови правила за установяване на минималната работна заплата се разискват интензивно в Съвета за тристранно съдействие. Това е втора стъпка след зараждането на концепцията за минимално заплащане съгласно това кой какво работи.

"Никой не може да каже, че сега минималната работна заплата не е покрай действителността, тъй като няма справедлив метод, по който това да се мери. То е въпрос на салдото на силите сред синдикати и шеф, и на натиска на обществото върху държавното управление ", разяснява Ваня Григорова от КТ "Подкрепа " в "България заран ".

Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал изясни, че минималната работна заплата се дефинира субективно - възнаграждението се залага в средносрочната бюджетна прогноза и тя се следва.

"Пледираме да има контрактуван механизъм, както и хрумвания за договаряне на обособени минимални заплати по стопански действия ", уточни Дечев.

Пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова изясни, че в случай че пристъпим към тази смяна, тя ще се състои, откакто браншовите организации на синдикати и работодатели договарят и това, за което се договорят, ще бъде записано като минимална работна заплата.

"Колкото и ненаучно да звучи, че две страни са седнали от двете страни на масата и нещо се разправят, в последна сметка резултатът е реален и добър ", уточни Теодор Дечев.

И двамата специалисти се съгласиха, че би лишило много време, с цел да се приложи съответната мярка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР