Нови правила за изкупуване на розовия цвят въвеждат тази година

...
Нови правила за изкупуване на розовия цвят въвеждат тази година
Коментари Харесай

Затягат контрола при изкупуване на розовия цвят

Нови правила за изкупуване на розовия цвят вкарват тази година производителите на розово масло. Собствениците на скъпата суровина да показват документи за нейния генезис - за благосъстоятелност на насажденията или за наем върху земята с розови градини. Изкупуването на розов цвят без документи за генезис или с фиктивни бумаги няма да се позволява. Браншът в лицето на Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика се сплоти към още няколко нови условия, които с решителност ще се ползват.

Няма да се позволява в дестилериите розов цвят след 14 часа. Ограничението цели повишението на качеството на розовото масло. България води десетгодишна битка най-представителният български артикул да получи предпазено название за генезис от Европейския съюз, по тази причина компромис с качеството няма да се прави, безапелационни са производителите. Членовете на асоциацията ще работят и за изсветляване на производството на розов цвят, на розовото масло и на търговията с него. Новите условия, които в действителност връщат към изконните правила за производството на розовото масло, популяризирало България още преди два века, бяха признати на годишната среща на членове и представители на компании производители на розов цвят, преработватели на етерични масла и търговци на българско розово масло. 

По време на акцията по прибиране и преправка на розовия цвят да има непоколебим надзор както в розовите градини, по този начин и в изкупвателните пунктове и дестилериите. А цената на розовия цвят да бъде обвързана с неговото качество, времето на бране, часа на постъпване в розоварната, единомислещи са от сектора.

Производителите на розово масло няма да вършат никакъв компромис със сортовата непорочност на цвета. Те ще изкупуват само  и само цвят от роза дамасцена. А всеки чувал, който постъпва в дестилерията, би трябвало да бъде съпроводен със съответните документи. Преработвателите ще наблюдават и за съществуването на пестициди и торове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР