Нови правила на пазара на горива предвижда новият закон в

...
Нови правила на пазара на горива предвижда новият закон в
Коментари Харесай

Емил Димитров: Нови правила, а не лобизъм е заложен в новия закона за горивата

Нови правила на пазара на горива планува новият закон в бранша. Това изясни пред bTV депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров - Ревизоро. Новият закон - Закон за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис е оповестен на интернет страницата на Народното събрание и провокира обвинявания в лобизъм в интерес на огромните търговци на горива и опит дребните да бъдат извадени от пазара. На процедура законът визира и търговията в така наречен газ станции.

Този план е на седем министерства и 14 институции и шест години никой не смее да го внесе, това е най-антикорупционният закон. Този коментар направи Емил Димитров в предаването „ Тази заран ”.

По думите му по новите правила право да търгуват с горива ще имат всички, които са го правили досега.

В претекстовете вносителите показват, че това е първият закон, регламентиращ активността, обвързвана с производството и търговията с петролни и газови артикули в България след 1989 година и задачата е идентифицирането на икономическите оператори, извършващи действия с нефтопродукти. Вносителите се стимулират и с безкрайните разбори на пазара на горива и изводите от тях. Те се базират и на отчет на финансовото министерство, съгласно което от 2015 година към 30% от продадените горива на българска територия са без платени данъци към бюджета, или пропуснати доходи от 1 милиарда лева за година.

Всъщност претекстовете на вносителите главно повтарят и изводите на Българската петролна и газова асоциация изнесени публично на няколко пъти, в това число и по време на чуване в предходния състав на Народното събрание, основани на причини и обстоятелства, което кара избрани среди да считат този закон за лобистки.

Емил Димитров изясни пред bTV, че единственото ограничаване за търговците на едро е, че те ще би трябвало да имат висше обучение и 5 години стаж. През тях въпреки всичко минават горива за 5-6 милиарда лв., уточни той.

Димитров разгласи, че сега има сега има 2800 регистрирани и 7000 нерегистрирани бензиностанции. Нерегистрираните ще имат 6 месеца да го създадат по новия закон.

Изискванията за стаж и банкови гаранции за притежателите на бензиностанции и на камиони за горива целят да не се трансферира бизнесът на малограмотни и малоимотни жители, които не могат да бъдат санкционирани, посочи депутатът. По негови калкулации гаранцията е две кафета дневно.

Шест години седеше този закон и в този момент е време да се прояви храброст по време на председателството на Европейски Съюз. Ясно е, че ще има голям напън върху нас, разяснява депутатът.

Законопроектът на процедура урежда изискванията и редът за регистрация и контролът върху лицата, осъществяващи стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, излиза наяве от оповестеният документ. Всъщност огромното неодобрение, както излиза наяве е обвързвано с нуждата от регистрация на нерегистрираните до момента така наречен дребни бензиностанции, както и новият ред, обвързван с продажбите на други артикули във към този момент съществуващите обекти, а също по този начин и законови текстове, касаещи отговорността при доставката на горива.

Колкото и да е огромно недоволството на процедура това ще извади на ярко огромна част от икономическите субекти, разясняват специалисти. Вносителите показват също като претекст изсветляване на бранша. Освен това по този начин пазарът на горива ще бъде по-лесно контролируем в това число и по-трудно ще се реализира вноса, разпространение и продажба на незаконни горива. Колкото до лобистки ремонти, те ще станат ясни по време на разискванията в съответните комисии и в пленарна зала. Вероятно депутатите ще могат да се базират и на резултатите и отчета от образуваната по време на предходния парламент анкетна комисия за пазара на горива.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР