Нови правила на НЗОК фиксират цените за определени диагнози Нови

...
Нови правила на НЗОК фиксират цените за определени диагнози Нови
Коментари Харесай

Нови правила на НЗОК фиксират цените за определени диагнози

Нови правила на НЗОК фиксират цените за избрани диагнози Нови правила на Националната здравноосигурителна сподели (НЗОК) фиксират цената , която институцията ще заплаща за лекуване на избрани диагнози.
 
Така, да вземем за пример, плануваните средства за пациент с псориатичен артрит ще са 12 000 лв. на годишна база, настояват пациентски организации. Доплащането, което ще се наложи при псориазиса обаче ще бъде в размер на 8000 лв. и не е ясно кой ще го покрие, сподели пред Дарик Иван Димитров, ръководител на Федерация " Български пациентски конгрес ".
 

Информацията към момента не е доказана от Здравната каса, само че съгласно пациентите сходен вид ограничение на средства ги обрича на гибел, в случай че разликата не бъде поета от фармацевтите.
 
Според Димитров, в случай че до момента фармацевтите са покривали към 25% от цената на дадена терапия, а останалите 75% - Здравната каса , то с новите правила процентът, който ще би трябвало да се доплаща, може да скочи до 60 на 100. Това щяло да откаже фармацевтите и директно да рефлектира върху пациентите, които няма от кое място да извадят тези пари, считат от федерацията.-->
 


" Касата принуждава фирмите да покриват по-голям % от лекуването на българските жители. Моята лична страна не желае да ме лекува, а желае да принуди някоя си компания, без значение по какъв начин се споделя, да поеме моето лекуване. Касата споделя, от това лекуване ще покрие примерно 10 000-15 000 лв.. От там нататък, в случай че желаете лекуването да бъде провеждано от добра здравна процедура, и с избрани лекарства, тази разлика би трябвало да бъде покрита от компанията или от пациента. Ако компанията може - да го заплати, а в случай че компанията откаже, тъй като това рано или късно ще се случи, тогава би трябвало да си го платиш ", обясни Димитров.
 

" Това е новата визия и новата тактика за икономисване на средства от Касата . Т.е. геноцид в абсолютния му тип. С безусловно ясното схващане за нарушение на конституционните ни права, тъй като моето лекуване като български жител би трябвало да бъде осъществено от моята страна ", безапелационен е той.
 
По непотвърдена информация новите хрумвания към този момент са били разисквани от шефа на касата доктор Дечо Дечев и фармацевтичния отрасъл. Предлага се още за лекуване на болест на Бехтерев да се заплащат по 12 000 лв., а за болест на Крон - закрепена цена от 15 000 лв..
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР