Нови подробности за измамата на годината обяви председателят на АИКБ

...
Нови подробности за измамата на годината обяви председателят на АИКБ
Коментари Харесай

„Френска борса” оставя бизнеса без работна ръка, точи НОИ

Нови детайлности за измамата на годината разгласи ръководителят на АИКБ Васил Велев, представен от „ Стандарт ”. Така наречената „ френска борса ”, оставя бизнеса без работна ръка. Най-потърпевш е туристическият отрасъл.

Работници отпътуват проведено с рейсове за Франция, там се назначават фиктивно от френска компания на минимална заплата. Но те може да се назначат и на случайна заплата, тъй като назначението им е фиктивно - остават единствено за седмица, след което се връщат в България и се записват в бюрата по труда.

Оттам получават обезщетение за безработица на оптималното за нашата страна равнище в продължение на 9 или 12 месеца според от общия стаж ", разкри елементи от измамата Васил Велев.

Подобна машинация е допустима поради междина в европейското законодателство, показва Велев. Във Франция размерът на компенсацията се дефинира съгласно размера на заплатата, която човек е получавал последния месец, до момента в който у нас се гледат възнагражденията през последните 24 месеца преди съкращението.

Дори да бъдат назначени във Франция на минимална заплата, която е над 1700 евро, като се върнат у нас мнимите безработни и се записват в бюрата по труда, те автоматизирано получават оптималното обезщетение за безработица за България.

В момента то е към 1800 лева месечно, а от идната година ще скочи на над 2200 лева, защото е планувано нарастване на оптималната дневна ставка.

С тази сума в джоба, безработните не желаят да се заловен публично на работа, което основава проблем и за компаниите. Но хораат не се отхвърлят от още приходи и мнозина от тях се хващат на работа, само че на черно. Това основава голям проблем за компаниите, които желаят да са изрядни и на ярко.

Първи тревога за „ френската борса ” би зам.-кметът на Разлог Христо Зайков по време на съвещание на парламентарната комисия по туризъм, отдадено на готовността за зимния сезон.

Зайков се оплака, че локалните хотелиери и търговци мъчно намират служащи за зимния ски сезон, тъй като сервитьори, камериерки, бармани и даже готвачи не желаят формален трудов контракт, тъй като получават „ френските компенсации ”.

Схемата води до източване и на българския бюджет, тъй като не цялата сума от компенсацията се изплаща от френската обществена система, част  от средствата се заплащат и от Национален осигурителен институт, споделиха работодателските организации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР