Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите за

...
Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите за
Коментари Харесай

По-високи данъчни облекчения за родители

Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да употребяват родителите за 2021 година За тази година данъчното облекчение за едно дете е 4500 лева, за две деца - 9 хиляди лева и 13 500 лева за три и повече деца. Така родителите ще получат надлежно до 450 лева за едно дете, до 900 лева за две и до 1350 лева за три и повече деца. За родител на хлапак с увреждане сумата за приемане е 900 лева Непроменени остават изискванията за прилагане на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания.

Едно от най-важните условия е родителите да нямат отговорности, подлежащи на наложително осъществяване.

Отстъпките са по-високи от предходната година, само че мярката ще се ползва еднократно единствено за приходите от тази, излиза наяве от информация на Национална агенция за приходите. От облекчението не могат да се възползват хора без приходи или единствено с необлагаеми приходи (обезщетение за майчинство например), както и единствено с приходи, облагаеми с финален и/или патентен налог. От данъчните облекчения може да се употребява физическо лице (включително едноличен търговец).

Данъчните облекчения се употребяват по два метода, както е и до момента. Единият е с подаване на декларация пред работодателя по главния трудов контракт в интервала от 30 ноември до 31 декември 2021 година В този случай работодателят може да възвърне налога до края на януари 2022 година Втората опция е с подаване на годишна данъчна декларация в Национална агенция за приходите в период от 10 януари до 3 май 2022 година, като парите ще бъдат възобновени след инспекция от Национална агенция за приходите до 1 месец след подаване на декларацията.

Документът за данъчното облекчение към този момент може да се изтегли от страницата на Национална агенция за приходите.

Бизнесът недоволства, че в случай че служащите всеобщо решат да употребяват данъчното облекчение през работодателите, компаниите ще бъдат натоварени с спомагателни разноски, с които ще кредитират държавния бюджет. " През 2021 година данъчните облекчения за деца са увеличени над 20 пъти. Много от работодателите, като дребни и междинни предприятия, които са изключително затруднени от нарасналите цени на тока, от понижените доходи в резултат на ограничение активността от пандемията, ще би трябвало да заплащат тези данъчни облекчения на служащите и то в подобен къс период, като това може да сътвори ликвидни проблеми в самите компании и предприятия и ще се сътвори усложнение във финансирането на тези облекченияЮ ", оплака се пред бТВ Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал.

" Когато хората, искащи данъчното облекчение го изискат, работодателят приспада дължимия от него налог. Тоест той възвръща на физическите лица налога и не заплаща към бюджета, респективно към Национална агенция за приходите ", отвърна обаче информационният шеф на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР