Нови по-тежки мерки за защита на жертвите от домашно насилие

...
Нови по-тежки мерки за защита на жертвите от домашно насилие
Коментари Харесай

Парламентът реши: без по-строги мерки срещу домашното насилие

Нови по-тежки ограничения за отбрана на жертвите от домашно принуждение и предварителната защита отхвърлиха депутатите в Народното събрание.

Два законопроекта бяха импортирани в Народно събрание от групите на " Демократична България " и Българска социалистическа партия. Те обаче провокираха коментиране на Истанбулската спогодба, пробутване на трети пол и джендър идеология, както и обиди от парламентарната естрада.

С този законопроект не се вкарва трети пол и не се трансформира концепцията, че има домашно принуждение, когато има съпружеско общуване, изясни Надежда Йорданова.

Забрана за пазаруването и носенето на огнестрелно оръжие на причинителите, а в случай че имат издадено позволение за такова, то се приключва, бе заложено в текста на " Демократична България ".

Предложено бе още да се сътвори Национален координационен център, който да следи и прави оценка националните политики за предварителна защита на домашното принуждение. Предвиждаше се още национална телефонна линия за помощ на потърпевши, обществено, психическо и правно консултиране в избран за това център. На жертвите би се предложило предпазено жилище, а на насилниците - стратегии за справяне с експанзията и гнева.

Заложено бе още основаване и на народен указател за случаите на домашно принуждение и усили и ангажираността на страната да подкрепя потърпевшите.
 
Тези оферти обаче Народното събрание отхвърли. Първоначално, вотът мина, само че Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия изиска гласоподаване, защото не всички депутати са съумели да гласоподават. И прикани да се отхвърли предлагането на Демократична България, защото по него няма консенсус, а да се одобри това на социалистите.

Тогава резултатът бе друг. " Против " гласоподаваха от " Възраждане " и Българска социалистическа партия, както и 18 от ГЕРБ-СДС и трима от " Български напредък ". 14 от ГЕРБ-СДС се въздържаха.

Предложение за нови ограничения внесоха и от Българска социалистическа партия, които оферират да се сътвори по най-малко един спешен център за помощ на жертвите на домашно принуждение във всеки регионален град.

Според " Възраждане " обаче ограниченията за отбрана от домашното принуждение и в този момент са задоволителни. Златан Златанов изясни: " с сходен закон се прокарват практики като тези в Скандинавия да се лишават деца от техните фамилии " и назова Демократична България " модерни еничари ". Йордан Иванов му отговори и прикани залата да не се занимава с " политическа прозаичност ".

Така се развихри спор сред депутатите за джендърите и Истанбулската спогодба, а Цончо Ганев от " Възраждане " получи наказване забележка.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия пък изясни, че в законопроекта, че се легитимира и взаимното общуване сред хора от един и същи пол. На това отговори Христо Даскалов от Политическа партия, като му изясни, че 6% от мъжете имат закодирани генетично хомосексуални пристрастености и че би било по-добре естествените им пристрастености да бъдат регламентирани. 

" Единственото хубаво на този законопроект е, че няма да бъде признат на второ четене. Единственото хубаво нещо, което ще се случи в този парламент е, че другия четвъртък завършваме работа, и че тези нелепости, които оферирате, няма да видят бял свят. Единственото нещо, което се веселя, че не чух, е, че и този закон е по Плана за възобновяване и резистентност ", сподели Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

" Имаме срещу, несъмнено, и джендър идеологията да влиза в българската просветителна система. Не пипайте българските деца ", заключи социалистът Иван Ченчев.

Бившият член на групата на Българска социалистическа партия Явор Божанков също се включи и дефинира законопроекта им като " отблъскване на номера ".

" Аргументите на " Възраждане " са ясни. И Валери Симеонов, и Волен Сидеров, и Каракачавнов постоянно са громяли неправителствения бранш. Дали си бият дамите не зная, само че постоянно са били за домашното принуждение ", сподели Божанков. Той отбрани законопроекта на Надежда Йорданова и сподели, че заслужава внимание, а държанието на Българска социалистическа партия дефинира като неприемливо.

" 935 - толкоз са децата жертви на домашно принуждение в България за 2021 година И съгласно сътрудниците от " Възраждане " законът работи добре и в този момент. Не желая да си представям какво ще значи, в случай че не работи добре ", показа статистика Кремена Кунева от Демократична България. Тя изреди и случаите на убийства и принуждение над мъже и дами и изясни, че случите нарастват с 30% на година. Тя се обърна към Корнелия Нинова и Движение за права и свободи и ги помоли да поддържат законопроекта.

Това обаче провокира Нинова. Тя заявява, че Българска социалистическа партия са срещу насилието на деца, както и че всеки над 18 година може да живее с който желае, а в закона е записано, че не може да има дискриминация.

Тя обърна внимание и на Истанбулската спогодба. Обясни, че през 2018 година страната ни е била избавена от нея точно с помощта на Българска социалистическа партия.

Думите ви преди малко  " приканвам госпожа Нинова, в случай че е същински водач, да убеди социалистите, че това е положително за тях ", толкоз ми наподобяват на едно към едно на една среща, при която ми бяха изпратили делегация от Европа. Тежка европейска делегация, която пристигна в централата на Българска социалистическа партия. И когато им обясних, че няма да подкрепим това, тъй като българският народ, народопсихология и черква не го желаят, те ми споделиха " значи тези хора са необразовани ". Отговорих им " или незабавно се извинете на българския народ, или незабавно ми напуснете кабинета ", сподели Нинова.

Значи българският народ е малоумен, назадничав и стар, тъй като желае децата му да бъдат момчета и девойки и да има българско семейство с майка и татко?, попита ретирочно соцлидерката. И съобщи " " Няма в тази зала и в България политик, поставян на по-огромен напън да приемем Истанбулската спогодба и джендър идеологията в учебните заведения ". Натискът продължавал пет години, като през това време имало и пет опита за прелом в Българска социалистическа партия.

 Като " политически маркетинг " дефинира двата законопроекта Десислава Атанасова. Причината - и двата са импортирани на една и съща дата, а точно международния ден за отбрана от домашното принуждение. 

В последна сметка същото се случи и със законопроекта на Българска социалистическа партия. При прегласуването обаче получи единствено 33 гласа " за ", като 20 от тях бяха на социалистите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР