Нови по-строги правила за защита на личните данни влизат в

...
Нови по-строги правила за защита на личните данни влизат в
Коментари Харесай

По-строги изисквания за защита на личните данни в ЕС

Нови по-строги правила за отбрана на персоналните данни влизат в действие от през днешния ден в Европейския съюз. Според тях, във всяка компания би трябвало да има назначен чиновник, който да дава отговор за информацията на служащите и на клиентите.

Регламентът беше утвърден от Европейския парламент на 14 април 2016 година. До този миг се стигна след 4 години подготовка и диспути. Това е най-голямата промяна в региона от 1995 година насам. Правилата лимитират обсега на персонални данни, които фирмите могат да събират, съхраняват и употребяват в Европейския съюз. В закон ще се трансформира така наречен " право да бъдеш пропуснат ". То разрешава на потребителите да желаят от компаниите да отстраняват онлайн информация за тях. Голяма част от фирмите ще бъдат длъжни да назначат чиновник, който да дава отговор за отбраната на персоналните данни. В момента в страната са регистрирани над 370 хиляди админа, опериращи с такива - банки, застрахователни и пенсионни компании, мобилни оператори, държавни и общински институции. Регламентът се ползва освен за компании, открити в Европа, само че и към всички сдружения, които обработват персонални данни на европейски жители. А санкциите са солени. При несъблюдение на разпоредбите, те могат да доближат до 4 % от годишната облага на фирмите.

Според новия правилник, всеки под 16 години ще би трябвало да получи родителско позволение, с цел да употребява известни цифрови услуги.

Амбициозната задача за по-строг надзор е част от българското европредседателство. Крайният период за осъществяване е 25 май. Гратисен интервал няма да има. Дали се съблюдава законът ще следи Комисията за отбрана на персоналните данни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР