Нови, по-строги мерки срещу вандализма по стадионите. Организаторите на спортни

...
Нови, по-строги мерки срещу вандализма по стадионите. Организаторите на спортни
Коментари Харесай

Въвеждат по-строги мерки срещу вандализма по стадионите


Нови, по-строги ограничения против вандализма по стадионите. Организаторите на спортни мероприятия ще са длъжни да наблюдават и записват на камери държанието на феновете. Те би трябвало да обезпечат камери на входовете и изходите, по една стационарна и една преносима във всеки бранш.

Това плануват ремонти в Закона за запазване на публичния ред при провеждането на спортни мероприятия, импортирани от депутати от ръководещите партии ГЕРБ и Обединени патриоти.

Заявката за по-строг надзор и по-сериозни наказания против футболните хулигани пристигна от всички институции през април, когато полицайка едвам не загуби окото си, откакто беше ранена от бомбичка на мача Левски - ЦСКА-София.

Така че, откакто поправките в закона, който следва да се одобри, станат факт, стационарната камера във всеки бранш ще би трябвало да записва и управлява непрестанно целия периметър и във всеки един миг да може да бъде разпознат всеки от феновете на стадиона. Записите ще би трябвало да се пазят три месеца.

В новия закон за пръв път се дефинира тъкмо понятието "спортно безчинство ". Записани са ясно и наказванията за всеки обособен тип закононарушение. Освен това като наказване се вкарва и полагането на публично потребен труд.

Санкциите за навлизане на стадиона, носене на флагове и плакати със наличие, което подтиква към ненавист и принуждение, хвърлянето на предмети, паленето им, носенето на маски, псуването и проявлението на неприлични жестове, нападението над състезатели и съдии, са повишени.

Най-малката санкция в новия закон е от 1000 до 2000 лв., а най-кратката възбрана за посещаване на мачове в страната и чужбина е за период от една до две години.

Освен това хулиганите ще би трябвало да поставят и общественополезен труд до 320 часа или да останат в ареста от пет до 15 денонощия и ще им бъде неразрешено да вървят на мач от две до три години.

При повторни нарушавания общественополезният труд към този момент ще е до 480 часа, санкциите до 5000 лв., възбраната за посещаване на мачове до пет години и арест от 10 до 25 денонощия.

При нарушаване до 24 часа шефът на полицията в региона е задължен да издаде възбраната за вървене на мачове на хулигана.

Освен това би трябвало и да уведоми прокурор, а съдът да се произнесе в същия ден, в който обвинителят се обърне към него.

В закона е записано още, че при мероприятие с "висок риск " не се продават билети на каса в деня на провеждането им, а единствено по електронен път.

Билетите за поддръжниците на съперниците на двата тима се продават на две обособени каси.

Настаняват се в обособени блокове, като сред тях има буферни зони, разграничени с огради. Те влизат през разнообразни входове, като ръководителят по сигурността следи да не носят неразрешени предмети и да нямат наложена глоба за посещаване на спортни мероприятия.

Никой няма право да внесе на стадиона даже и пластмасови бутилки с съдържимост повече от половин литър, тръби, чадъри, флагове с дълги дръжки, алкохол, дрога.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР