Нови открития на палеонтолозите в Южна Америка показват, че през

...
Нови открития на палеонтолозите в Южна Америка показват, че през
Коментари Харесай

Учени доказаха кога змията е имала крака

Нови открития на палеонтолозите в Южна Америка демонстрират, че през първите 70 000 000 години от развиването си змията е имала задни крака, заяви сензационно влиятелното списание  Science Advances.

Змиите са едни от най-интересните образци за акомодация на тялото на гръбначни животни към характерни условия на живот. Затова и учените се пробват отдавна да потвърдят белезите на еволюцията, трансформирали гущерите в змии. Основните от тях са удължение на тялото, загуба на крайниците и появяването на еластичен череп. Първите две промени явно са свързани с акомодацията към живот в дупки.

Учени от Аржентина, Съединените щати, Канада и Австралия оповестиха, че са разкрили осем черепа и три фрагмента от скелет с задни крака на змия в аржентинската провинция Рио Негро. Тяхната възраст е към 90 000 000 години.

Змиите са известни, че нямат крака, само че преди време е имало и и гущери без крайници, сподели един от създателите на изследването, Алесандро Палчи. Той напомни, че това, което отличава днешните змии е техният доста еластичен череп, който им разрешава да гълтам огромни по размери жертви. Много дълго време ни липсваше подробна информация по какъв начин е станал прехода към супер еластичен змийски череп, само че в този момент получихме доказателства за това по какъв начин главата на змията еволюира. В откритите черепи, някои от ставите са гъвкави, като на актуалните змии, а някои още не са.

Новите данни от изследването разрешиха на учените да построят еволюционно дърво на змията, въз основа на обстоятелството, че първите 70 000 000 години от развиването му змии имало дребни, само че съвършено завършени задни крайници. Фактите са налице - змиите последователно еволюират от гущери, както предсказва Дарвин, сподели различен създател на проучване, учител в университета " Гаудър ". Тези примитивни змии с дребни крайници обаче не са били единствено като временен етап. Използвани са милиони години и са разрешавали на притежателите им да съществуват както в сухоземна, по този начин и във водна среда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР