Нови организации да представляват българите зад граница, а членовете им

...
Нови организации да представляват българите зад граница, а членовете им
Коментари Харесай

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Нови организации да съставляват българите зад граница, а членовете им да се избират директно от нашите мигранти по време на парламентарни или президентски избори. За това упорстват Временни публични препоръки на българите в чужбина. Според тях концепцията е заложена в Национална тактика, призната още през 2014 година, която до ден сегашен не се извършва. Инициаторите изпратиха писмо с настояванията си до премиера Бойко Борисов, в което настояха и за закриването на Агенцията за българите в чужбина.

Крайно време е тактиката, на която Министерският съвет дава зелена светлина още преди 4 години, да излезе от прашното чекмедже и да се реализира, споделят подателите на писмото.

В тактиката се планува основаване на Национално посланичество на българите по света и Обществени препоръки към дипломатическите и консулски представителства. Предлагат те да се дефинират при гласуването на национални избори.

„На масата, на която има изборна кутия да пускаме бюлетини за президент или за Народно заседание, ще има още една кутия, в която ще пускаме бюлетини за Консултативен съвет или за Национален съвет“, разяснява Проф. Любомир Гавраилов – член на Временен публичен съвет във Франция, по.

Членовете им няма да получават възнаграждение, а работата им ще бъде да изслушват проблемите на българите в чужбина и да оферират решения на дипломатическата ни работа.

„Съседни страни като Македония, Сърбия, Румъния, Хърватия са надалеч напред в това отношение. Те имат построена конструкция, построено институционално посланичество на своята миграция“, уточни проф. Гавраилов.

Румъния и Хърватия имат даже народни представители, които се избират от избирателен регион „Чужбина“.

Подателите на писмото считат, че Държавната организация за българите в чужбина е непотребна, тъй като всичките й действия се изпълнявали редом от няколко министерства. Освен това, съгласно тях, организацията пренебрегнала съзнателно над 1 милион наши мигранти.

Сънародниците ни зад граница казват още, че не са сюрпризирани от абсурда с удостоверенията за българско поданство. Сериозни подозрения предизвиквал самият регламентът за издаването им, тъй като се позовавал на косвени доказателства, а не на публични документи.

„Българското сдружение локално е написало записка „да, да, баба му беше българка“ и те идват с тая записка в ДАБЧ и там Бате Харо гледа бележката и споделя „Да, да, правилно баба ти може и да е била българка и ще ви издадем записка, че вие сте може би българин“, изясни проф. Любомир Гавраилов.

Въпреки че писмото е изпратениo преди две седмици, отговор към момента няма.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР