Нови облекчения ще ползват фирмите от октомври при кандидатстване по

...
Нови облекчения ще ползват фирмите от октомври при кандидатстване по
Коментари Харесай

Бизнесът ликува: Нови облекчения по мярката 60/40

Нови облекчения ще употребяват компаниите от октомври при кандидатстване по мярката 60/40 за опазване на заетостта,

Това плануват промени в Постановлението на Министерски съвет за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодатели, които ще бъдат разисквани в понеделник на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

Фирмите, които към този момент са получили средства по мярката, няма да подават още веднъж цялостния пакет документи.

Те ще би трябвало да показват единствено списъчен състав на чиновниците, за които аплайват, прецизираха от Министерството на труда и обществената политика.

Компенсацията, която работодателите могат да получат, се равнява на 60% от размера на осигурителния приход и осигурителните вноски за сметка на работодателя. От октомври обаче за база ще се употребява осигурителният приход на служащия за август, а не както до момента - за май.

Мярката ще продължи да работи до 31 декември тази година.

Има импровизирано единодушие, реализирано с Европейската комисия, секторът на инцидентните транспорти също да получи преференциите, от които се употребяват хотелиерството и ресторантьорството, споделиха още от общественото министерство.

Така и работодателите от този отрасъл няма да бъдат задължени да запазят работните места, за които получават обезщетения.

Причината е, че те обслужват сезонно туризма и след зимния сезон няма да имат потребност от тези служащи.

По мярката, която планува по 290 лв. за служащ в секторите превоз и туризъм, досега има подадени 1578 заявки за опазване на 26 704 работни места. Договорените средства са в размер на 46,5 млн. лв., регистрираха от МТСП.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР