Нови неуредици около дипломата и професионалната квалификация на един от

...
Нови неуредици около дипломата и професионалната квалификация на един от
Коментари Харесай

Андрей Гюров заверил дипломата си от Виена по време на изслушването за БНБ

Нови неуредици към дипломата и професионалната подготовка на един от двамата претенденти за шеф на Българска народна банка – Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната “, станаха ясни в петък. Оказа се, че депутатът е получил самопризнание на дипломата си за добитата през 2005 година докторска степен от Виенския университет, до момента в който течеше чуването за Българска народна банка по здрач в четвъртък в Народното събрание. На всичко от горната страна оповестената в формалния указател дисертация не е истинският труд, който той е защитил през 2005 година във Виена, а обновена версия.

Това стана ясно от разкрития на някогашния министър на образованието от ГЕРБ Красимир Вълчев и от отговор на самия Гюров. Именно Вълчев в четвъртък първи показа въпроса за редовността на дипломата на Гюров.

Изискването в състезанието за шеф на Българска народна банка е претендентите да имат най-малко магистърска степен. Гюров е лекар от един от най-реномираните австрийски университети – Виенският университет. Проблемът е, че тази просветителна и научна степен е добита непосредствено след бакалавърската степен – стъпка, която е позволена в Австрия, само че не и в България. Тоест, в случай че не потвърди редовността на дипломата си за лекар, Гюров не би следвало да бъде позволен до състезанието за шеф на централната банка.

До датата на чуването - 31 март 2022 година, Гюров не е разполагал със наложителното по закон уверение за признание на дипломата му, издадена в чужбина. Въпросното признание, което всекидневно лишава сред 1 и 3 месеца, се прави, с цел да е сигурна българската страна в редовността на получените в други страни просветителни и научни степени.

Красимир Вълчев сложи въпроса на Гюров към 16.10-16.15 ч. в четвъртък пред всички присъстващи на съвещанието на бюджетната комисия. Бившият министър на образованието сподели, че към този час в обществения указател на НАЦИД липсва уверение за признание. Кандидатът на Политическа партия отговори, че персонално не е подавал документи за признание в НАЦИД, само че това би трябвало да е направено служебно от Американския университет в България, където той преподава години наред. Около час и половина по-късно народен представител от Политическа партия разгласи, че всичко с дипломата е наред и удостоверението е налично. Действително към 17.30 – 18.00 ч. в обществения указател на НАЦИД към този момент фигурираше удостоверението на Гюров с дата 31 март 2022 година

" За издаване на удостоверението се прави инспекция, която за редовите жители лишава сред 1 и 3 месеца. Ние имаме подозрение, че удостоверението на господин Гюров е издадено за към 1 час ", уточни Вълчев в петък. Той настоя МОН да направи инспекция по случая.

Още по-смущаващо се оказа събитието, че оповестената в регистъра дисертация на Гюров не е истинската му разработка от 2005 година, каквото е условието на закона. Затова той самият призна в петък. Оказа се, че в текста, предпазен на 11 ноември 2005 година, се приказва за световната финансова рецесия от 2008 година, цитира се публикация от 2007 година и се разясняват данни от 2012 година

Гюров изясни, че е предоставена обновена версия на труда от 2019 година, което било обикновено в университетските среди. Депутатът даде обещание другата седмица да разгласява истинския си теоретичен труд от 2005 година

Той се отбрани още, че бил подал заявката за признание на дипломата му по време на парламентарното съвещание през вчерашния ден през електронния портал на НАЦИД.

" Тази случка стартира с документна машинация (невярната декларация на Кирил Петков за българското поданство, б. р.), продължи със серия от неистини, които подценявахме с аргумента, че се занимаваме с формалности. В момента се оказва, че това не са формалности, а трендове. Всяко придвижване във властта е придружено с някакви натъмънявания на документи, някакви другари, които гравитират към тях. Всичко това стартира с документна машинация, продължи с документна машинация и ще свърши с документна машинация напълно скоро ", разяснява Тома Биков от ГЕРБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР