Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения

...
Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения
Коментари Харесай

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти

Нови ограничения за по-висока биосигурност в животновъдните обекти плануват промени в Наредба № 44 от 2006 година за ветеринарномедицинските условия към животновъдните обекти. Тя е оповестена на уеб страницата на Министерство на земеделието, храните и горите за публично разискване.

Във връзка с навлязлото в страната заболяване „ Африканска чума по свинете “ (АЧС) бяха преразгледани и оценени настоящите все още условия за биологична сигурност в животновъдните обекти. Разработени са спомагателни условия при развъждане на свинете в персоналните стопанства, фамилните и индустриалните ферми, с които да се минимизират рисковете от навлизане и разпространяване на заразни болести.

С цел възстановяване на биосигурността ще бъде понижена броя на отглежданите прасета в персоналните стопанства от пет на три, като предназначението на животните ще бъде единствено за угояване. При тези обекти е належащо да обособят ограждения за биологична сигурност, както и обезпечаване на непрекъснат достъп до вода, място за предпазване и обеззаразяване на тор и място или оборудване за стерилизация.

Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 прасета майки и приплодите им, само че не повече от 200 броя прасета общо. Въвеждат се и условия, свързани с установяване на повърхност, фронт на хранене, достъп на хора и животни, стерилизация и предпазване на тор.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР