Нови мерки в борбата срещу наркотиците. До пет години у

...
Нови мерки в борбата срещу наркотиците. До пет години у
Коментари Харесай

Съвременна лаборатория ще е част от новите мерки за борба с наркотиците

Нови ограничения в битката против опиатите. До пет години у нас би трябвало да проработи модерна лаборатория с подготвени експерти, които да изследват по този начин наречената,,дизайнерска дрога ". Здравните управляващи регистрират, че пазарът на този тип опиати нараства с притеснителни темпове. Затова плануват нова тактика за битка с казуса до 2023 година, оповестена за публично разискване от здравното министерство.

Хари и Митко са едни от новопостъпилите в тази лечебна общественост. Единият е на 21, а другият на 18. Животът в къщата, би трябвало да ги държи надалеч от изкушенията на огромния град.
Митко: В един миг си казваш: Ще опитам веднъж, всеки го прави тъкмо тук е първата неточност.
Последствията са пагубни. Пречи ти да взимаш трезви решения, мозъкът ти не почива и това също ти пречи в всекидневието.

Хари: С хазарта започнах преди 7 години, с кокаина преди 2 години стигнах до такава степен, че изгубих връзки с близки, с другари, с родителите си.
В борбата със зависимостта оказва помощ опита на тези, които са съумели да се преборят със своите демони. След 12 години опити с съвсем всички типове опиати, Иво към този момент е чист и оказва помощ като съветник.

Иво Петров, съветник с персонален опит: Като всяко начало, когато човек бъде откъснат от всичко, което обича, е много мъчно. Има я болката, неналичието, виновността, само че това е част от възстановителния развой.
Какво ви лишиха опиатите?

Митко: Отнеха ми всичко, на което съм държал и вярвал. Правят го единствено хора, които имат някаква празнота, която би трябвало да запълнят.

Практиката демонстрира, че профилът на подвластните у нас се трансформира. На този декор специалисти регистрират, че страната ни няма нужните софтуерни средства и специалисти, с цел да октрива по този начин наречените,,дизайнерски " опиати.

Желяз Турлаков, създател на Общност " Ново начало ": При нас идват все по-млади и по-млади хора. 18-19 годишни към този момент с изразен проблем. Никой не може да каже коя доза прави подвластен индивида. При класическия опиат кокаин и хероин и има тонове литература.
Новата тактика за битка с опиатите планува скоро във ВМА да бъде построена модерна лаборатория, която да разполага с аналитична техника, реактиви и подготвени експерти. Това ще коства близо 220 хиляди лв.. Най-много пари, или близо 18 милиона лв., са планувани за поддържане на съществуващите механически средства за митнически надзор, следящи за трафик на дрога.

Данните демонстрират, че всяка година към 30 хиляди българи имат потребност от лекуване и психосоциална рехабилитация. Едва 7 хиляди обаче я получават.

В тактиката е заложено още и финансирането на стратегии за рехабилитация. Едногодишната терапия на един подвластен и от алкохол и от опиати ще коства малко над 10 хиляди лв.. Заложена е и стратегия за предварителна защита на възпитаници. В нея към 200 000 деца ще научат за какво е рисково за протягат ръка към опиатите. Експерти оферират те да имат достъп до психолог и предпазени пространства за шерване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР