Нови мерки срещу войната, която се води по пътищата ни

...
Нови мерки срещу войната, която се води по пътищата ни
Коментари Харесай

МВР предлага пакет от мерки за намаляване на пътните инциденти

Нови ограничения против войната, която се води по пътищата ни оферират от Министерство на вътрешните работи. Пакетът би трябвало да понижи чувството за безотговорност на пътя.

" Това което става по пътищата на България е проекция на това, което се случва в българското общество. Липса на приемливост, липса за грижа за здравето и живота на другия ", съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Едно от предложенията е скоростта по автомагистралите да бъде лимитирана от 140 на 130 км в час. Данните на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че през последните 11 години на аутобаните в страната са починали 529 души, а от 2012 година, когато скоростта е увеличена смъртните случаи са се нараснали от 3 до 10 %.

" По данни на Европейския съвет по транспортна сигурност повече от 2100 човешки живота могат да бъдат съхранени всяка година, в случай че междинната скорост на предвижване по европейските пътища се понижи единствено с един километър в час ", разяснява Станимир Станев, зам.-главен секретар на Министерство на вътрешните работи.

За следващ път се предлага новите водачи без опит да имат компаньон, когато карат в тъмната част на денонощието и когато транспортното средство е над избрана мощ. Пак за новите водачи и за тези, които транспортират товари и пасажери, се предлага допустимата стойност на алкохол в кръвта да бъде понижена до 0.2 промила. Предлагат се по-строги наказания и за лицата, които правят редовно тежки нарушуния 3 или повече пъти в границите на година.

" Една от главните аргументи ние да имаме възприятие за безотговорност това е, че близо 50 % от наложените санкции и наказания не се осъществят ", уточни Владимир Тодоров от Българската асоциация на потърпевши при произшествия.

Броят на лабораториите, които изследват пробите за опиати също би трябвало да се усили. Такава е построена в Медицинския иниститут на Министерство на вътрешните работи.

" Има нужните подготвени фрагменти. Въпрос на дни е да стартира да действа тя и да усъвършенства обстановката с дългото очакване ", сподели вътрешният министър.

Според пътни специалисти заобикалянето на разпоредбите може да се пресече посредством дигатализация на администрацията. Една от концепциите е при и издаването на брошура или нейното възобновяване водачите да бъдат задължени да заявяват имейл и телефон за връзка. Също по този начин камерите на АПИ и толсистемата да вземат участие в контрола на скоростта. Сред предложенията са при злополука да се попълня нов документ, който да покаже дали водачите са изпълнили техническите условия за сигурност.

" Да се попълня нещо като списък във връзка с гумите, налягането в тях, тежестта на автомобила, дали няма претоварване. Укрепване на товарите, положението на пътя. Според нас това е едниственият метод да откри същинските аргументи за всяко едно ПТП ", счита Румен Дунев от Българската федерация по авто спорт.

Законопроектът планува и въвеждане на особено обособена " Зона 30 " в централната част на градовете, където колите да се движат с по-ниска скорост, а на велосипедистите и пешеходците да бъде обезпечено по-голямо преимущество.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР