Нови мерки срещу COVID-19 в София. Заради ръста на заразата

...
Нови мерки срещу COVID-19 в София. Заради ръста на заразата
Коментари Харесай

Петата вълна: 10% от изследваните проби са на варианта „Омикрон“, „Делта“ още доминира


Нови ограничения против COVID-19 в София. Заради растежа на болестта в столицата - от сряда стопират плановия банкет и плановите интервенции.

В София са открити и най-вече случаи на „ Омикрон “. Според последното проучване - всяка десета проба е с новата разновидност. Бебе на 5 месеца е най-малкият инфектиран.

Докато приблизително за страната – 10% от тестваните в центъра по заразни и паразитни заболявания са се оказали с „ Омикрон “, то в София процентът е по-висок - 35 на 100 от секвенираните проби са позитивни за „ Омикрон “.

По-заразната разновидност се популяризира в общо 9 области, като случаите в столицата са най-вече - 38.

Заразени с „ Омикрон “ има още и в Пазарджик, София-област, Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора.

Снимка: bTV


Според вирусолози най-хубавата предварителна защита остава третата доза.

„ Най-важното е да се имунизират хората, и да получат бустерна доза - трета доза, при която се открива най-висока отбрана срщеу „ Омикрон “. Имунитетът и след бустерната понижава с времето, евентуално би се наложило четвърта доза и всеобщо измежду населението», съобщи проф. Нели Корсун завеждаща лабораторията по грип и ОРЗ в НЦЗПБ.

Снимка: bTV


Проф. Корсун споделя, че вирусът ще продължи да се променя. Доказват го две нови разновидности - тази, открита в Марсилия, и по този начин нареченият „ Делтакрон “, засечен в Кипър.

„ Предполага се, че този вид е зародил при коинфекция - по едно и също време заразяване с двата разновидността, като при размножаването им те са си обменили гени, което е довело до един хибриден вирус. За наслада това е относително рядко събитие “, добави Корсун.

От Световната здравна организация предизвестяват, че максимален риск от разновидности има в страните с ниско имунизационно покритие.

Снимка: bTV


„ Проблемът е най-много в страни като България и Румъния - доста хора ще се заразят за малко време и ще се натоварят здравните системи “, споделя доцент Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

Според Околийски, данните, че „ Омикрон “ минава по-леко, са оптимистични, и идват най-много от страните с висок % имунизирани.

От сряда стопират плановият банкет и плановите интервенции в София със заповед на шефа на Столичната здравна ревизия. Изключение се прави за трансплантациите, лекуването на онкоболни, както и за ражданията. Здравните управляващи в София вкарват мярката поради повишаващата се заболеваемост от COVID-19.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР