Нови международни автомобилни серии за жени ще стартират от 2019

...
Нови международни автомобилни серии за жени ще стартират от 2019
Коментари Харесай

Нови автомобилни серии ще проправят път на жените към Ф1

Нови интернационалните автомобилни серии за дами ще започват от 2019 година, като задачата е дамите да имат по-голям късмет за място във Формула 1. Шампионатът W Series ще употребява болиди от Формула 3. Основател на категорията е някогашният водач на Формула 1 Дейвуд Култард.

В дебютния си сезон сериите ще имат шест кръга на европейски писти, които са били домакини и на Формула 1. Всяко съревнование ще бъде с дълготрайност 30 минути, а първият кръг е плануван за май 2019-а. В дълготраен проект се чака сериите да доближат и Австралия, Азия и Америка.
A women-only championship, W Series, will launch in 2019 in the hope of creating an easier pathway to F1 for female drivers https://t.co/9lUrYRs6AG
— ESPN F1 (@ESPNF1) October 10, 2018
Победителят в категорията ще получи 500 хиляди $, които да влага в кариерата си. Наградният фонд пък е в размер на 1.5 млн. $. Участничките не би трябвало да водят спонсори, с цел да намерят място на стартовата решетка, само че би трябвало да потвърдят уменията си в серия от провокации.

В ръководството и подбора на водачите влизат Дейвид Култард, някогашният управител на Макларън Дейв Раян и дизайнерът на Ред Бул Ейдриън Нюи. Раян ще вземе функционалностите на спортен шеф, до момента в който Нюи – на член на Консултативния съвет.

Култард съобщи, че една от главните аргументи да няма жена водач във Формула 1 е неналичието на средства, а не на гений. С новия си план той желае и двата пола да имат равни благоприятни условия. Ейдриън Нюи има вяра, че няма причина дамите да се оправят по-зле от мъжете във Формула 1.

Последната жена, която кара във Формула 1, бе Лела Ломбарди, а годината – 1976-а.
  Снимка: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР