Нови компенсации на цените на пътуване по основните градски линии

...
Нови компенсации на цените на пътуване по основните градски линии
Коментари Харесай

Картите за градския транспорт поевтиняват – кабинетът одобри нови компенсации

Нови обезщетения на цените на пътешестване по главните градски линии и междуселищния авто превоз за учащи и пенсионери, както и гратис пътешестване на децата до 10 навършени години, бяха избрани с държавно разпореждане. Така ще бъдат подкрепени най-уязвимите групи от популацията в изискванията на икономическа рецесия и висока инфлация. Мярката ще работи от 1 февруари 2023 година до 31 декември 2023 година

Това излиза наяве от решенията след съвещанието на Министерски съвет. В началото му министър председателят Гълъб Донев даде повече детайлности, по отношение на параметрите на гласуването.

„ Предстои ни да одобрим спомагателни средства в размер на 73 млн. лева в поддръжка на услугата „ Обществен превоз “ в цялата страна. В резултат на това решение от 1 февруари до края на годината, всички деца на възраст до 10 години ще пътуват гратис в градския и междуселския превоз, а за учениците отстъпката ще се усили от 20 на 70%. Намалението за цената на картите за възрастните хора ще е с спомагателни 20% или общо 40% по-ниска цена “, осведоми Донев.

В цифрово отношение това би трябвало да значи поевтиняване на картата за порасналите възпитаници от 200 на може би на 70-75 лева на година.

Осигурени са и спомагателни средства в размер на 27 млн. лева за 2023 година за транспорт на пасажери по междуселищни автобусни линии. Целта е да бъдат съхранени и подкрепени предприятията за транспорт на пасажери по междуселищни автобусни линии. Тази мярка има за цел от една страна да подкрепи бизнеса в даването на услугата за публичен транспорт на пасажери, и от друга - да обезпечи досегаемост и опция за свободно напредване на най-уязвимите групи.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР