Нови изследвания показват, че тежка COVID инфекция се равнява на

...
Нови изследвания показват, че тежка COVID инфекция се равнява на
Коментари Харесай

Ваня Матанова: Тежък ковид състарява мозъка с 10 г.

Нови проучвания демонстрират, че тежка Коронавирус зараза се равнява на 10 година състаряване на мозъка. Това сподели в студиото на „ Тази заран “ ръководителят на Института по психологично здраве проф. Ваня Матанова. Тя изясни и повода – при корорнавирус количеството О2 към мозъка понижава и това води до нарушавания във действието му. „ 2-3 месеца след зараза се появяват нарушавания на краткосрочната памет – губим информация и не можем да активираме към този момент призната, запомнена информация “, уточни проф. Матанова. Тя посочи, че апаратната вентилация е сериозен фактор за такова развиване.



Подобни нарушавания на паметта се виждат при пациенти на от 20 до 70-годишна възраст, няма данни за деца, само че при хората с когнитивни нарушавания или деменция утежняването е извънредно съществено, предизвести специалистът. Тя посъветва болните и околните им при тежко протичане на COVID-19 да търсят консултация с невролог, невропсихолог или клиничен психолог.

Често се постанова банкет на лекарства – както се е случило и с проф. Матанова, откакто тя самата прекарва ковид. Освен това обаче оказва помощ и т.нар гимнастика за мозъка – четене на книги и решение на кръстословици.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР