Нови изображения с висока разделителна способност на Деймос, направени от

...
Нови изображения с висока разделителна способност на Деймос, направени от
Коментари Харесай

Mоже би не е това, което изглежда: Нови разкрития за най-малката луна на Марс

Нови изображения с висока разграничителна дарба на Деймос, направени от орбитален уред на Обединените арабски емирства (ОАЕ), демонстрират, че по-малката от двете луни на Марс може да не е прихванат метеорит, за какъвто го представяха учените, написа " Ню Йорк таймс ".

Това е заключението на учени от ОАЕ, чийто орбитален модул " Хоуп ", именуван още " Емирейтс Марс Мишън ", преди малко снима най-хубавите фотоси на Деймос, правени в миналото от конструиран от човешка ръка галактически уред. 

В началото на 2021 година ОАЕ стана първата арабска страна, достигнала Марс с първия си космичен галактически уред.

        View this post on Instagram                      

A post shared by Hope Mars Mission مسبار الأمل (@hopemarsmission)

" Получихме изображенията с най-високата разграничителна дарба до момента ", сподели Хеса Ал Матруши, теоретичен началник на задачата в галактическия център " Мохамед Бин Рашид " в Дубай.

Марс има две луни с неправилна форма и нито една от тях не е със забележителни размери. Фобос, по-големият от двата спътника, е с диаметър към 27 километра в най-широката си част и орбитира по-близо до Червената планета на височина от към 6000 километра. Деймос е с диаметър едвам 14 километра и прави една обиколка към Марс за 30 часа на височина от 24 000 километра.

Малкият размер и странните пропорции на луните водят до догатки, че те може да са от дълго време прихванати от Марс метеорити. 

Случаят обаче не е подобен, съгласно откривателите, анализирали данни от галактическия уред " Хоуп ", който навлезе в орбита към Червената планета през февруари 2021 г. 

        View this post on Instagram                      

A post shared by Hope Mars Mission مسبار الأمل (@hopemarsmission)

В рамките на задачата, предопределена главно да учи марсианската атмосфера, " Хоуп " извърши голям брой прелитания край Деймос. През март сондата се приближи на 96,5 километра над повърхността на дребната луна. На по-близко разстояние - 30 километра, през 1977 година се е намирал само орбиталният уред " Викинг 2 " на НАСА. 

Трите научни инструмента на " Хоуп " са съумели да изследват състава на Деймос и са разкрили, че той е по-сходен с Марс, в частност по количество въглерод и органични съединения, в сравнение с с метеоритите от клас D, към който преди го причисляваха учените. 

" Прилича повече на Марс, в сравнение с метеорит ", споделя Ал Матруши. 

Как се е формирала дребната марсианска луна обаче остава неразбираемо. 

Космическият уред получи и първите в историята изгледи на противоположната страна на луната, която постоянно е обърната към Марс. Разликите сред близката и далечната страна на Деймос занапред ще бъдат оценени.

" Хоуп " ще продължи да следи дребната луна дружно с настоящите си наблюдения на Марс. 

        View this post on Instagram                      

A post shared by Hope Mars Mission مسبار الأمل (@hopemarsmission)

По-късно през десетилетието японска задача, наречена Ем Ем Екс (MMX - Martian Moons eXploration), ще изследва спътниците на Червената планета и ще се опита да върне проби от Фобос на Земята, което може да позволи загадката с произхода на луните.

Следващият галактически уред, който ОАЕ възнамеряват да построят, ще се насочи на задача до астероидния пояс през 2028 г. 

" Успехът на орбиталния уред " Хоуп " ни подсказва, че следва още вълнуваща просвета. Той в действителност надвиши упованията ни ", отбелязва Ал Матруши.

Източник: Елена Христова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР