Нови изображения с висока разделителна способност на Деймос, направени от

...
Нови изображения с висока разделителна способност на Деймос, направени от
Коментари Харесай

Най-малката луна на Марс може би не е това, което изглежда

Нови изображения с висока разграничителна дарба на Деймос, направени от орбитален уред на Обединените арабски емирства (ОАЕ), демонстрират, че по-малката от двете луни на Марс може да не е прихванат метеорит, за какъвто го представяха учените, написа " Ню Йорк таймс ".

Това е заключението на учени от ОАЕ, чийто орбитален модул " Хоуп ", именуван още " Емирейтс Марс Мишън ", преди малко снима най-хубавите фотоси на Деймос, правени в миналото от конструиран от човешка ръка галактически уред.

В началото на 2021 година ОАЕ стана първата арабска страна, достигнала Марс с първия си космичен галактически уред.

" Получихме изображенията с най-високата разграничителна дарба до момента ", сподели Хеса Ал Матруши, теоретичен началник на задачата в галактическия център " Мохамед Бин Рашид " в Дубай.

Марс има две луни с неправилна форма и нито една от тях не е със забележителни размери. Фобос, по-големият от двата спътника, е с диаметър към 27 километра в най-широката си част и орбитира по-близо до Червената планета на височина от към 6000 километра. Деймос е с диаметър едвам 14 километра и прави една обиколка към Марс за 30 часа на височина от 24 000 километра.

Малкият размер и странните пропорции на луните водят до догатки, че те може да са от дълго време прихванати от Марс метеорити.

Случаят обаче не е подобен, съгласно откривателите, анализирали данни от галактическия уред " Хоуп ", който навлезе в орбита към Червената планета през февруари 2021 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР