Нови изображения разкриха зашеметяващия футуристичен интериор в града-небостъргач с дължина

...
Нови изображения разкриха зашеметяващия футуристичен интериор в града-небостъргач с дължина
Коментари Харесай

Дългият 120 км град-небостъргач в Саудитска Арабия, обграден с огледала

Нови изображения разкриха зашеметяващия футуристичен интериор в града-небостъргач с дължина 120 км, наименуван The Line и обкръжен с огледала.

Мегапроектът на стойност 1 трилион $, стартиран от престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, ще бъде част от големия необитаем комплекс Неом.

Той ще включва още неестествен ски курорт, 160-километров отвесен град, осмоъгълен плаващ пристанищен град, летящи асансьори, алея за плуване за пътуващи до работното място, както и роботи и AI, които да обслужват бъдещите поданици.

Дизайнерските проекти за линейния град демонстрират интериори, въодушевени от научната фантастика, с ъглови стъклени структури, изкривени в разнообразни форми над изкуствена река.
View this post on Instagram
A post shared by Mimar Magazine (@magazine_mimar)

Дървета се извисяват над футуристичните дизайни, които ще бъдат напълно захранвани от възобновима сила в тропическия метрополис, който наподобява подобаващ да служи за фон от филм от сагата Междузвездни войни.

Бин Салман споделя, че желае страната му да приюти строителен план, толкоз емблематичен и безконечен като пирамидите в Египет. „ The Line е план, който е цивилизационна гражданска война, поставяща хората преди всичко “, добавя той.

Mirror Line ще се състои от две високи 488 метра здания, които вървят паралелно една на друга през 120 км пустинни, крайбрежни и планински пейзажи.

Бин Салман желае Mirror Line да бъде подготвена до 2030 година, макар че инженерите показват, че построяването й може да отнеме 50 години.
View this post on Instagram
A post shared by The National News (@thenationalnews.com)

Сградата е толкоз дълга, че ще стои на подпори, с цел да се вземе поради кривината на Земята.

Ако бъде изцяло приключен, небостъргачът ще се простира от залива Акаба през планинска верига по крайбрежието в необитаем „ аеротрополис “, оповестява Wall Street Journal.

Салман споделя още, че планът има за цел да разреши на милион поданици да се срещнат в границите на пет минути пешком и да пътуват от единия до другия завършек на града в границите на 20 минути.

Футуристичните здания се отличават със сребрист искра и комплицирана сърцевина, със стълбища и зеленина.

Проектът за трилиони долари се чака да приюти пет милиона души след завършването му, като високоскоростен трен ще се движи под постройките, съгласно Wall Street Journal. Ще има и яхтено пристанище.
View this post on Instagram
A post shared by NEOM (@discoverneom)

Милионната общественост ще бъде изхранвана посредством отвесно земеделие, което ще бъде интегрирано в стените на лъскавите здания, а жителите ще заплащат абонамент за три хранения дневно.

Бин Салман упорства, че постройките ще бъдат изцяло въглеродно неутрални и другарски за локалната околна среда.

Той се надява, че Неом ще сътвори хиляди нови работни места и ще разреши на богатата на нефт Саудитска Арабия да не е толкоз подвластна от тази суровина, съгласно Wall Street Journal.

Чуждестранните вложения в Неом обаче не са толкоз сигурни, защото доста западни страни не престават да бойкотират страната поради хипотетични нарушавания на човешките права. Салман е упрекнат в поръчването на убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 година, само че престолонаследникът отхвърля да е забъркан.

Други, които имат по-малко политически угризения, се съмняват дали създадените планове не са прекомерно амбициозни. Саудитска Арабия към този момент се отхвърли от проектите си да построи небостъргач, висок 1.6 км, който би бил най-високият в света, откакто изпадна в усложнения с финансирането на плана.

Високите цени на петрола, в действителност, оказват помощ на Салман да продължи напред с Mirror Line и Неом, защото обезпечават финансиране за скъпия план.
View this post on Instagram
A post shared by NEOM (@discoverneom)

Въпреки това, планът е изправен пред рецензии за нестазване на правата на индивида поради принудително изселени племена от региона.

Датата на довеждане докрай на плана е избрана за 2030 година, само че строителите и урбанистите се борят с разрешаването на доста въпроси. Първоначално той трябваше да бъде приключен след 50 години.

Проектантите се затрудняват да отговорят на въпроси, като дали бъдещи поданици биха обмислили да живеят във висока постройка след пандемията, миграцията на животни и птици и по какъв начин да се оправят със структурата, която въздейства върху потока на подпочвените води.

Според еколозите самият размер и дължина на Mirror Line ще нарушат моделите на мигриращите птици, а огледалното остъкляване на постройката може в допълнение да ги обърка, като тази теза подлива вода върху желанието на принца планът да бъде щадящ за планетата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР