Нови изисквания за асансьорите предвижда евродиректива. До 2024 г. всяко

...
Нови изисквания за асансьорите предвижда евродиректива. До 2024 г. всяко
Коментари Харесай

До 5 години всички асансьори трябва да са с автоматични врати

Нови условия за асансьорите планува евродиректива. До 2024 година всяко оборудване ще би трябвало да има автоматизирани порти. Целта е индивидът, който се вози, да бъде изцяло изолиран и в сигурност. Това предвижда обновеният евростандарт, който е обвързван с безопасността и поддръжката на асансьорите. Бъдещите промени в наредбата за безвредна употреба бяха разисквани през вчерашния ден в Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН). Това ще бъде следващото условие към тези уреди единствено в границите на няколко години. Последното условие към тях бе да имат монтирана телефонна уредба за спешни случаи, която да прави връзка с техниците. Точно какъв брой ще коства въвеждането на новите правила не е ясно, но разходите още веднъж ще са за сметка на ползвателите.

Статистиката сочи, че към 90 000 от подемните машини у нас са над 30-годишни и доста от тях са рискови. В същото време от Българската асансьорна асоциация оповестиха, че контролът от страна на ДАМТН е мним, и желаеха оставката на управлението й. " Беше ни възложен един документ, план на министерско разпореждане, който бе отритнат от съвсем всички, защото е един памфлет, направен от хора, които нищо не схващат от този отрасъл и действието му ", разяснява ръководителят на асоциацията Валентин Маринков.

Пред Българска национална телевизия той обясни, че става въпрос за документ, в който би трябвало да бъдат заложени правила и правила въз основата на европейските стандарти за сигурност на асансьорите.  " Нищо такова не беше препоръчано, а бяха предложени абсолютно неизпълними неща. Например да се вписват в указател, който съвсем не работи, всички функционални инспекции, които би трябвало да се вършат месечно или годишно ", добави Маринков.

Един от пропуските сега е, че асансьорите всеобщо не разполагат с устройства за надзор на товара, което може да докара до рисково претоварване на оборудванията. Лошото им положение обаче " стартира от ползвателите, тъй като не желаят да заделят пари за поправки и естествена поддръжка, заплащат алегорични пари ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР