Нови избори или правителство - по какъвто и сценарий да

...
Нови избори или правителство - по какъвто и сценарий да
Коментари Харесай

Следващият парламент: To do list

Нови избори или държавно управление - по какъвто и сюжет да тръгне страната след 2 октомври, пред 48-то Народно заседание има сигурен лист с неотложни задания. Депутатите в идващия парламент, без значение на политическата им ориентировка, ще би трябвало да се заемат със законодателния to do лист. Трябва да сторят това и без значение от позицията им - на ръководещи или съпротива, както и без значение от вероятността за ръководство или предварителен избор през пролетта.

Причините са доста. Липсaта на работещо Народно заседание в последните месеци постанова бързо приемане на нужните закони, които ще подсигуряват приемане на средствата от Брюксел по проекта за възобновяване. Ако България към момента желае да одобри еврото през 2024 година, това постанова приемане на редица разпореждания. По това време на годината е нужно още да се създаде и да се одобри бюджет.
Бюджет с едно на разум
Подготвянето на бюджета 2023 година би трябвало да се случи с едно мислено, че евентуално още през тази зима еврозоната ще влезе в криза, а това ще се отрази и на българската стопанска система, и на приходите на страната.

На бъдещите парламент и възможен кабинет ще им се наложи да решат дали да продължат безсмислените Данък добавена стойност отстъпки, които бяха гласувани от предходни парламенти, както и дали да има и какви тъкмо да са ограничения за подкрепяне на бизнеса поради високата цена на електрическата енергия.
Реклама
Задачата се усложнява, в случай че се стъпи на първичните калкулации на служебния финансов министър Росица Велкова. Те демонстрират, че следващата година бюджетът ще е на голям недостиг (от над 7% от БВП). Дори и сметката да е мощно консервативна, занапред е ясно, че страната ще би трябвало да посвие разноските си или да мисли за нови източници на доходи, в случай че не желае да изпадне в процедура по свръхдефицит, което от своя страна би попречило за влизане в еврозоната.

А и ерата на евтиния заем свърши. На последния аукцион тази седмица, на който Министерството на финансите се опита да набере финансиране от вътрешния пазар, ползата беше слаб, а цената висока. Което пък значи, че обезпечаването на оставащите към 1.7 милиарда лева държавен дълг до края на годината, нужни за покриване на падежите и бюджетния недостиг, става все по-предизвикателно поради влошаващите се пазарни условия.

Ако страната въпреки всичко желае да одобри еврото през 2024 година, каквото желание най-малко на думи изричат множеството от политическите партии, би трябвало да изготви и да придвижи пакет от закони, с които това да стане допустимо. Извън техническата част - сега страната не покрива условието за инфлация, не би трябвало да позволява и нарастване на недостига в бюджета от над 3% от Брутният вътрешен продукт.

Всичко това ще се случи на фона на претенции на синдикати и чиновници в разнообразни ведомства за по-високи заплати, които да компенсират най-малко частично растящата инфлация в страната (почти 18% към август).
Реклама Субсидиране на цените на тока
Основна задача на новия парламент в бранша на енергетиката е да планува опцията за субсидиране на цените на тока и след 31 декември 2022 година Сегашните обезщетения са написани в актуализацията на бюджета и срокът им на деяние изтича тогава. Възможно е подпомагането за 2023-а, каквото е несъмнено, че ще бъде нужно, да продължи по същия метод и да бъде включено в новия бюджет, който депутатите би трябвало да одобрят.

По същия метод още след месец се чака да свършат парите за субсидиране на цените на горивата. Ако няма огромни промени на пазара, може да се реши, че като антиинфлационна мярка помощта от 25 ст. на литър би трябвало да продължи.

От извънредно значение в сегашната обстановка е и облекчаването на административните компликации за създаване на нови ВЕИ мощности - както за лични потребности, по този начин и за по-големи централи. През тази година бяха готови стотици такива планове, само че доста малко от тях са в развой на реализация поради тромавите процедури. А стартирането им в употреба би осигурило спомагателна електрическа енергия на ниски цени.

Важна, само че мъчно осъществима, задача е и въвеждането на формулировката за " енергийно небогати ". Това е наложително условие за усвояването на парите по Плана за възобновяване, само че е политически неуместен ход, защото би трябвало ясно да се разграничат групите в популацията, които имат потребност от финансово подкрепяне за енергийните си разноски. Което значи, че би трябвало да спре раздаването на пари на всеки, а вместо него да има диверсифицирано и непосредствено субсидиране на цените на ток, парно, дърва, въглища, пелети и т.н.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР