Нови или стари играчи по поддръжка и ремонт на републиканската

...
Нови или стари играчи по поддръжка и ремонт на републиканската
Коментари Харесай

Нова стръв за пътния картел

Нови или остарели играчи по поддръжка и ремонт на републиканската пътна мрежа можем да чакаме от юни месец

Дали и дребните компании ще съумеят да се класират в конкуренцията по новообявените публични поръчки ще стане ясно, най-рано в края на месец май.
Реклама
Миналата седмица за поддръжка и ремонт на пътищата, на стойност 2.6 млрд лева Това са най-големите търгове, които организацията пуска - те са с обсег няколко години (обичайно 5, само че в тази ситуация 3) и покриват цялата територия на страната. Начинът, по който са разграничени, следва логиката на регионалните региони и 6-те региона за обмисляне: т.е. има 28 обособени позиции, по които може да се кандидатства за поддържане и ремонт на пътната мрежа, настрана поддръжка на магистралната мрежа и мантинели.

Исторически, това са каналите, през които минават най-вече безконтролни заплащания към строителния бранш - съгласно последните данни, изнесени от служебния районен министър Виолета Комитова, наддоговореното отвън първичния бюджет по последния подобен комплект поръчки е съвсем един милиард лв..

Именно по тази причина наследникът на Комитова - Гроздан Караджов влезе в конфликт с премиера и финансовия министър. " Изрядни и изцяло законни са старите контракти за поддръжка на републиканската пътна мрежа. Неизрядно е единствено възлагането, което е четири пъти по-голямо ", разгласи той, когато изиска да разплати най-малко половината от наддоговореното. Причините Караджов да прави това, евентуално са много повече от една, само че той е прав в едно - то е законно, тъй като при предишното възлагане АПИ е направила всичко допустимо да остави необятно отворена вратата за всевъзможни злоупотреби.

Ето за какво е значимо дали този път вратата е затворена и дали това, което Караджов и подопечните му дават обещание - доста по-строг надзор и единствено настоящи поправки, без никакво наддоговаряне, ще бъде реалност.
Реклама Правилата на играта - нови критерии, остарял обсег
АПИ пусна до " Капитал " обстоен отговор, с който да покаже, че е научила урока от предишния път и желае да се промени.

Обектът, предметът и задачата на поръчките се резервира, както при предходните такива. Определени са единствено областите (по обособени позиции), в които ще се правят поддръжката и настоящите поправки, както и дължините на пътната мрежа, само че без да са разказани обособените прави и пътища. А това е рационално, защото би трябвало да става дума за поддръжка, а не за съществени поправки на цели сектори.

Агенцията изрежда серия от промени, които е направила в новите поръчки. Най-съществени са измененията в критериите за оценка на офертите. Даден е по-голям превес на ценовото предложение - 80% от комплексната оценка, а тежестта на техническото предложение в оценката е 20%. Досега разпределението на тежестта в комплексната оценка беше 60% за ценовото предложение и 40% за техническото. Тъй като второто е напълно субективно, през тази " малка врата " елементарно бяха отстранявани претенденти и пренареждани класирания.

Намален е срокът за осъществяване по договорите на 3 години, (4-5 по предходните процедури), което е за да се реагира по-адекватно на динамичността на цените на материалите. Принципно в сегашната обстановка би било най-разумно такива контракти да са със период от 1 година.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Технологии 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Технологии 1 Войната в Украйна 2 Технологии 3 Технологии Реклама
В новите контракти съгласно АПИ ще бъде включен гаранционният период на изпълнените действия, който става 2 години за изкърпване и 3 години за полагане на асфалт. До този миг гаранционният период не е бил част от периода на осъществяване на поръчките.

" По този метод е обезпечена опция за установяване и задържане на част от гаранцията за застраховане на осъществяването по контракта за интервала на гаранционното поддържане ", споделят още от АПИ. Неустойката ще е 30%.

Основен проблем в досегашните поръчки бяха критериите, които лимитираха участниците. Сега е направена стъпка към разширението на евентуалния кръг претенденти и към по-малките компании, които до момента бяха най-вече подизпълнители и по този начин не можеха да потвърдят активност пред АПИ. В новите публични поръчки условието участниците да са изпълнявали поправки единствено по републиканската пътна мрежа е разширено - в този момент ще могат да вземат участие и компании, които са правили поправки и по общинска и улична мрежа, където конкуренцията е по-широка. Вкарано е обаче условието това поддържане да е било на минимум 150 км. мрежа.

В новоразписаните поръчки са " заложени условия за обезпечаване на качество на осъществяването и приемане на осъществената работа на база лабораторни измервания от сертифицирана лаборатория ", показват в отговора до " Капитал " от АПИ. Това е добре звучащо изречение, което обаче се сблъсква с действителността, че огромните строителни компании имат свързани или близки до тях лаборатории, с което заобикалят това условие - сходен скандал към този момент стана след трагичната злополука в Своге, само че тогава АПИ не предприе нищо, с цел да промени обстановката. Сега е въведено в допълнение условие - строителният контрол да разполага с акредитирана лаборатория, друга от тази, която употребява строителя.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Според отрасловата организация, повишени са глобите и неустойките при несъблюдение или забавяне по дейностите главно при зимното разчистване на пътищата. Също по този начин са въведени наказания за неналичието на добра организация на придвижване при ремонтите (изключително постоянно срещан недостатък при досегашните ремонти), която е 10 хиляди лева дневно.
Парите за настоящ и парите за главен ремонт
Основен въпрос, който стои пред тези поръчки е цената им. 2.4 милиарда лева е с 2 милиарда над досегашната стойност. Чудовищното нарастване, настояват от ведомството, значи, че за пръв път имат " действителен бюджет ". Този бюджет обаче, съгласно тях, не включва главните поправки, а единствено настоящо поддържане. В писмен отговор от организацията дадоха отговор, че дават своята безспорна гаранция за това, че в сумата от 2.4 милиарда лв. не е включен нито един ремонт, който не е настоящ. " Ръководството на АПИ приключва практиката да се разпореждат съществени поправки по договорите за настоящ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа ", се показва в отговора.

Тоест новият голям бюджет няма за цел да покрива нерегламентираните досега заплащания, които някогашните ръководещи правеха - тъй като те бяха в огромната си част съществени поправки, маскирани като настоящи. Това повдига въпроса какво постанова толкоз голямо нарастване. Според АПИ, повода е инфлацията и цените на материалите, както и повдигането на минималната работна заплата (въпреки, че никое от тези неща не се е вдигнало шесторно, колкото е нарастването на бюджета).

В същото време на главен ремонт през 2022 година подлежат 230 км. пътища, като за 200 км. (11 пътни отсечки) от тях АПИ към този момент разгласи публични поръчки предходната седмица. Индикативната им стойност е 219 млн. лева без Данък добавена стойност.

При всички положения е несъмнено, че до подписването на контракти за поддръжка по сегашните търгове няма да се стигне преди зимата. Парите са задоволително доста, с цел да провокират голям интерес измежду сектора и да има обжалвания, които се точат с месеци.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР