Нови и сякаш все по-потресаващи убийства на жени разтърсиха Турция

...
Нови и сякаш все по-потресаващи убийства на жени разтърсиха Турция
Коментари Харесай

Потресаващи случаи на убити жени в Турция, влогърка оцеля след 32 намушквания от съпруга си

Нови и като че ли все по-потресаващи убийства на дами раздрусаха Турция през последните дни на фона на разминаващи се данни за броя на жертвите в статистиките на формалните управляващи и неправителствените организации. 

26-годишна туркиня от Анталия не съумява да се скрие от брачна половинка си, с който е била в бракоразвод, до момента в който той я е преследвал с нож. Сюмеййе Явлак е убита от 32-годишния Мехмет Явлак, татко на единственото ѝ дете. Мъжът пристигнал в супермаркета, където дамата работела, и почнал да я гони с нож. Тя потърсила избавление в склада, само че брачният партньор ѝ разрушил вратата и я наръгал неведнъж в региона на сърцето, след което избягал, разяснява Българска телеграфна агенция.

Според него с новата съдебно-медицинска експертиза би трябвало да се промени квалификацията на обвиняването

В град Нигде, Централен Анадол, 43-годишната майка на 5 деца Нукет Гезерекая беше убита през вчерашния ден от брачна половинка си с револвер по време на фамилен спор. Няколко дни по-рано мъж на 26 години умъртви 23-годишна жена в Текирдаг, като я удуши с електрически кабел едвам на третата им среща. Двамата се срещнали преди месец и половина. По личните му показания мотивът за убийството е бил, че дамата му признала, че не го обича и споделила, че желае да се разделят.

В Истанбул ютюбърката Мерве Везироглу Йълдъръм е била намушкана с нож на над 30 места от брачна половинка си след спор у дома. В разгара на кавгата мъжът взел нож за плодове, с който нанесъл 32 порезни рани на брачната половинка си. Жената, проектант по обучение, е била настанена в болница, където лекарите са съумели да я върнат към живота. Вярна на привързаността си към обществените мрежи, няколко дни по-късно тя качи фотография на ръката си с голям брой хирургически шевове. 

Снимки: merveveziroglu/Instagram

" Вашите молебствия и обич доближиха до мен. Много ви благодаря. По знамение оцелях, ще ми би трябвало време, с цел да бъда като преди ", написа дамата и изрече признателност на лекарите, които са я избавили. " Има доста неща, които желая да ви опиша, дано малко се възстановя ", добавя тя в поста.

Мерве Везироглу има 118 хиляди почитатели в Ютюб и 18 хиляди в Инстаграм.

Експерти считат, че сексистките обществени правила в страната са измежду водещите фактори за насилието. В едно доминирано от мъже общество е необятно публикувана концепцията, че дамите са по-нисши от мъжете и че мъжете имат право да се месят в живота на дамите, разяснява неотдавна изданието " Акдениз телграф ". 

Патриархалната фамилна конструкция, която не се основава на равенството сред сътрудниците, също усилва риска. За убийствата на дами способстват и социално-икономическите фактори - по този начин да вземем за пример дамите с ниско обучение има по-голяма възможност да станат жертва и убийствата са по-често срещани в райони с високи равнища на безработица, показва още " Акдениз телграф ".

Същевременно обаче Турският статистически институт (TюркСтат) и неправителствената организация " Ще спрем убийствата на дами " показват разнообразни данни за броя на убитите, заяви в. " Джумхурийет ".

Според формалната статистика през 2022 година са били убити 137 дами, до момента в който платформата за отбрана на правата на дамите убитите туркини са 334. Тюркстат заяви за 184 жертви през 2021 година и за 167 през 2020 година В същото време " Ще спрем убийствата на дами " твърди, че през 2021 година са били убити 280 дами, а през 2020 година - 300.

Всички специалисти, назначени да изготвят нова съдебно-медицинска експертиза, са отказали да я създадат

Адвокатката Шенал Саръхан, ръководителка на платформата, изясни разминаването пред опозиционното издание " Джумхурийет " с " практиките на ТюркСтат ".

" За страдание, както и в общите си практики, Турският статистически институт не работи задоволително намерено ", сподели тя. 

С мнението ѝ е съгласна и адвокатката Шукран Ероглу, която също счита, че данните на ТюркСтат са нереални. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР