„Нови и неподозирани възможности се разкриха за онлайн търговията по

...
„Нови и неподозирани възможности се разкриха за онлайн търговията по
Коментари Харесай

КЗП: Неподозирани възможности се разкриха пред онлайн търговията

„ Нови и неподозирани благоприятни условия се разкриха за онлайн търговията по време на изключителното състояние. Наистина един от дребното браншове, който не беше обиден, а пожъна нови триумфи. Нови триумфи, тъй като при избрани продуктови групи, като да вземем за пример храните, не беше доста постоянно срещано да се доставят по домовете. Имаше го като процедура, само че стана всеобща по време на изключителното състояние “, това сподели ръководителят на Комисията на отбрана на потребителите в предаването „ Питай Българска национална телевизия “.

Димитър Маргаритов предизвести потребителите да бъдат деликатни и ревизират източниците, от които пазарят като електронни магазини, уеб сайтове, платформи и обществени медии. Той напомни, че има 14 дневен интервал на отвод от закупената стока, в случай че тя не ни харесва, както и да се внимава за нелоялни търговски практики като измами, скрита информация, подправени промоции. „ Добре е постоянно да се внимава, от къде се пазари. Все по-често се оферират артикули и разнообразни услуги в обществените мрежи и платформи. Трябва да бъдем извънредно деликатни там, първо тъй като към момента няма преднамерено законодателство, което да дава опция на контролните органи, във връзка с отбраната на потребителите, с цел да се намесват и глобяват нелоялните търговци. Хората би трябвало да се доверяват на нещата, които наподобяват на първо място сигурни, а не просто преференциални, тъй като когато насреща стои един призрак, ние /КЗП/ тръгваме с сътрудниците от ГДБОП по един извънредно дълъг път, който за жалост от време на време води до Панама да вземем за пример “.

Маргаритов напомни, че потребителите би трябвало да си търсят правата, тъй като единствено по този начин може да бъдат обезпечени. По отношение на онлайн търговията, ръководителят на КЗП заключи, че въпреки всичко е по-безопасно да се пазари в интернет с дебитна или кредитна карта, в сравнение с в елементарния магазин с портфейл, който може да бъде откраднат. Той заяви, че сега се работи и за смяна в общоевропейската нормативна рамка, която да докара до попълването на формуляр с не повече от 6 графи, където са изброени главните параметри на договорката, както е при бързите заеми. Той изрази упованията си напълно скоро това да се случи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР