Нови два случая на африканска чума при диви прасета са

Нови два случая на африканска чума при диви прасета са ...

Два нови случая на африканска чума по свинете в Тервелско.


Нови два случая на африканска чума при диви прасета са регистрирани в област Добрич, съобщи д-р Борислав Каменов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. До края на седмицата всички стопани, отглеждали прасета в заден двор, ще получат компенсация за доброволното им умъртвяване, стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия.

Д-р Каменов информира, че до 6 септември т.г. на територията на Румъния има регистрирани нови 34 случая на заболяването. "Що се касае до регистрираните на територията на страната случаи - има два нови регистрирани на територията на Държавно ловно стопанство Тервел и два на територията на област Велико Търново. Касае се за диви прасета. На територията на ДЛС Тервел са отстреляни 4 диви прасета и изпратени проби, като при две от тях резултатите са положителни", поясни д-р Каменов.

По отношение на изплащането на финансовата помощ на стопани, отглеждали прасета в задни дворове, д-р Каменов заяви, че процесът приключва. Общо 1108 заявления са подадени в определения срок до 26 август. След тази дата обаче са пристигнали още 50 молби от няколко села в община Добричка. За тях ще бъде отправено запитване към Министерството на земеделието и храните дали да бъдат удовлетворени.
 

Източник: novini.bg