Нови допитвания в Германия показват, че блокът на германския канцлер

...
Нови допитвания в Германия показват, че блокът на германския канцлер
Коментари Харесай

Меркел не би могла да състави коалиция само с либералите, сочат проучвания

Нови допитвания в Германия демонстрират, че блокът на немския канцлер Ангела Меркел не би могъл да сформира съдружно държавно управление само с либералите, на които някои християндемократи гледат като натурален съдружен сътрудник. Данните сочат, че канцлерът ще би трябвало да търси трети съдружник или да продължи така наречен огромна коалиция със социалдемократите.

Според изследване на социологическата организация " Форза " , оповестено през вчерашния ден, блокът на Меркел Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз ще завоюва 36 % на изборите в неделя, предадоха " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще получи 23 %. Партия " Левите " ще е на трето място с 10 %. На четвърто място ще са антиимигрантската партия " Алтернатива за Германия " и демократичната Свободна демократическа партия с по 9 %. " Зелените " ще получат 8 %.

Според изследването, в случай че гласоподавателите имаха опция да избират директно канцлера, 48 % от тях щяха да гласоподават за Меркел, а 22 % - за социалдемократа Мартин Шулц. 30 % не избират нито един от двамата.

Данни на организация " Аленсбах " , готови за " Франкфуртер алгемайне цайтунг ", дават на Меркел и съдружниците ѝ от ХСС 36.5 % от вота, до момента в който на ГСДП - 22 на 100. Според това изследване социалдемократите на Мартин Шулц ще вземат към 11% от гласовете (един от най-хубавите им резултати в изследванията), което обаче също не би било задоволително за болшинство.

" Аленсбах " показва, че 23% от респондентите биха предпочели коалиция на Меркел с либералите, до момента в който 14 на 100 биха желали да се продължи сегашната " огромна коалиция ". Около 10 % избират социалдемократите да образуват идващото държавно управление с " Левите " и " Зелените ".

Допитване на организация YouGov също отрежда 36 % на блока на Меркел, съобщи ТАСС. Това би му отредило 255 места в 631-членния Бундестаг. Социалдемократите ще получат 25 %, т.е. 176 мандата в долната камара на немския парламент. Според допитването трета ще остане " Алтернатива за Германия " с 12% (85 места). Левите ще имат 10 % (74 места), а Свободната демократическа партия и " Зелените " - по 6 % (44 места). /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (135)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР