Нови документи, сред които електронно съобщение с ръкописна резолюция; факс

...
Нови документи, сред които електронно съобщение с ръкописна резолюция; факс
Коментари Харесай

Излязоха нови документи в ущърб на Цветан Василев по делото КТБ

Нови документи, измежду които електронно известие с ръкописна резолюция; факс с лепнато жълто листче с ръкописен надпис върху него; бял лист с изброени сдружения и посочени против тях суми; докладна бележка с два подписа и отметка; лист вноски на каса – колона от числа, прехвърляща страница, се появиха като доказателства по мегаделото " КТБ ".
Приобщените материали съдържат информация за финансирането на ТВ7, която, по думите на главния очевидец на прокуратурата Бисер Лазов, всеки месец получавала крупни суми, като те се увеличавали и достигнали 10 милиона на месец; също предписание за превеждане на 120 000 $ на " наш офшорка " и отчитането им, което Лазов сподели, че не помни дали е осъществено и регистрирано де факто.
Разяснявайки листата на сдружения и суми, Лазов уточни, че бил изписан от Цветан Василев в негово наличие и разясни, че това бил един от методите, с които банкерът търсел опция имуществата, които са добити с банкови заеми, да наподобяват с по-висока стойност. " Конкретно за този текст смисълът беше, че той имаше желание да сътвори, по негови думи, някакъв фонд, който да бъде финансиран от КТБ, който да закупи описаните проценти от съответните сдружения, както и тези сдружения да бъдат надлежно оценени по подобаващ метод ", добави Лазов. Той сподели още, че по думите на Василев това били " пожелателни оптимистични стойности ". " Нямам съответен спомен нещо от това нещо да се е осъществило, единствено мога да кажа по кое време беше формиран, по какъв мотив и в последна сметка това беше предпоследният стадий преди края на КТБ и на " Фирмата ", сподели още очевидецът.
Сред новите документите има и отнасящ се до финансирането на плана в Парчин (стъкларския завод) с отметка на Василев към Лазов „ Б. Лазов, какво взехме решение до момента тук “, за която очевидецът изясни, че по този метод Василев го питал какъв брой е общото финансиране по плана в Парчин. Общото финансиране на плана идвало и от КТБ, и от " Фирмата " по систематично прилагана технология, акцентира Лазов и даде обещание да потърси и показа в допълнение по-конкретна информация.
" Това писмо, както показаното за ТВ7, онагледява, че Василев знае и е осведомен за всичко, което става; питал е за всичко, което има да се прави и макар неговите витиевати ръкописни излияния, паричните потоци от КТБ под формата на заеми продължаваха да вървят, в съответния случай паричният поток беше към сръбската фабрика за стъкло ", добави Лазов.
При приобщаването към делото на три листа с напечатани колони от числа, на първия лист – вноски на каса, Лазов удостовери, че ги е виждал. " Този документ ми бе даден от Василев в един интервал, когато ми беше дадена задача за оправяне на неналичия в основната каса на КТБ ", сподели той и добави, че . Технологията беше, продължи той – " даване на нови парични средства под формата на банкови заеми към Фирмата, прехвърляния от обособените сдружения и последно – евакуиране по документи на парични суми от салда на сдружения в Банката "..
" При тази технология се сътвориха десетки документи за изтегляне на суми от сметка, а точно такива нареждания-разписки бяха завършени във Фирмата за над 152 милиона лв. , а в касата на Фирмата не постъпи нищо ", заяви още Лазов, обяснявайки от кое място е осведомен. " И в тези сдружения, които изтеглиха по документи 152 млн. лева, се получи тази документална наличност, а не налична такава, т.е. тази липса от основната каса на Банката се измести по тази технология към сдруженията – за това съм осведомен ", добави очевидецът. " За 1001-ви път споделям – от ежедневната информация на касата ми стана ясно, че в касата не е постъпило нищо ", акцентира той.
Лазов неведнъж изяснява, че работата му е била да следи информацията и да рапортува, не да управлява и се оплака, че бил навикван и мачкан, само че не бил наясно " по какъв начин се забърква манджата за кредитирането ". Запитан за какво са му се карали, той показа: " Василев при възлагане на задача към този момент те асоциираше теб с тази задача. Когато ми е метнал този проблем, а точно неналичието в основната каса като задача, в действителност той претендирал – оправяйте се там с неналичията и след това питал – какво става с неналичията. " Стоят си явно. Колко сте погасили? Колкото от Банката е обезпечено за финансиране по тази технология. Ако дадете нова технология ще работим по нея. Това е връзката и контрола. Тогава идва момента – " аз ще се оправям ", описа още Лазов, базирайки се на Василев. " Потокът от КТБ към Фирмата под формата на банкови заеми, ДЦК, покупка на миноритарни акции на ТЦ ИМЕ и други компании – всичко това е метод пари от КТБ да отидат във Фирмата. Тогава идва моята роля - проследявам парите да отидат там, където е разпоредено и да доклада ", уточни още Лазов.
Предявяването на новите документи провокира голям брой възражения от страна на представителите на отбраната и упреци, че прокуратурата цели закъснение на процеса. Сред тях има чуждоезични текстове без превод, показаха юристи. Има и отнасящи се до сдружения отвън обсега на обвиняването. " Цялото съвещание през днешния ден е за три листа, които нямат никакво отношение към делото ", възразиха представители на отбраната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР