Нови доказателства срещу задържаните разследващи полицаи от Гранична полиция за

...
Нови доказателства срещу задържаните разследващи полицаи от Гранична полиция за
Коментари Харесай

Нови доказателства срещу задържаните полицаи разширява обвиненията им

Нови доказателства против арестуваните проверяващи служители на реда от " Гранична полиция " за изнудване уголемява обвиняванията им. Прокуратурата ще изиска непрекъснатото им задържане под стража. Това стана ясно от взаимна конференция на старши комисар Стефчо Банков, шеф на дирекция  “ Вътрешна сигурност ” и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.
Кои са те?
Задържаните са проверяващи гранични служители на реда с дълготраен стаж в Министерство на вътрешните работи, а единият и в ДАНС и в ГДБОБ. Разследвали главно противозаконен трафик на мигранти – каналджийство и подкрепяне на незаконно престояване в страната. Акцията предишния петък е била под директното наблюдаване на основния прокурор и министърът на вътрешните работи. Срещу арестуваните е формирано досъдебно произвеждане за пожелан рушвет от двама цивилни жители за да се спрат дейности от страна на страната против тях. В следствието са употребявани и специфични разследващи средства.
Освен, че служителите на реда били от дълго време под наблюдаване от " Вътрешна сигурност ", за откриване на схемата принос имат и изнудваните, които подали сигнал.
Изнудването било за 4000 лева В процеса на договарянията с изнудваните обаче сумата паднала до 2000 лева и била предадена на 2 транша от по 1000 лева
Първоначалната концепция била медиатор в предаването на парите да е позната на един от служителите на реда, работеща в заведение в София. Тя трябвало да „ вкара “ парите в оборота на заведението, а по-късно да ги даде на служителите на реда. Така те щели да се „ изчистят “, в случай че са белязани.
„ Подкупите с медиатор се потвърждават мъчно, само че в последния миг те се полакомиха и избраха да вземат сами парите, а не през медиатор “, акцентира Банков и по този начин нарушителите били хванати.
Парите били взети на два транша – тези от първият били разказани от проверяващите, а тези от вторият били маркирани и открити в хванатите служители на реда.
Подробности по дейностите на изнудвачите
Операцията е напълно по информация на дирекция Вътрешна сигурност от техни информатори. Подкупът бил желан неведнъж от един от служителите на реда, който се оказва вътрешна сигурност в Министерство на вътрешните работи е следила от доста време, тъй като имало и други свидетелства за сходни дейности против други хора от подобен вид.
Двамата са дългогодишни чиновници, като един е проверяващ от 10 години, а другият от 2 години в следствието на гранична полиция. Дирекция вътрешна сигурност е имала голям брой сигнали против по-дълго служещия служител на реда, те били разследвани, само че не довели до нищо. Затова лицето било следено. Вторият служител на реда пък бил доста умел от позиция на Наказателният развой. Той подпомагал с дейности, мимики и жестове и давал сигнали на по-опитния служител на реда, изясни Банков.
Полицаите били „ доста гъвкави в своите дейности и планове “. Тактиката на служителите на реда била да реализират близки връзки с изнудваните, като им внушат, че са техни другари и им оказват помощ. Обяснявали им, че самите те са притискани от магистрати да желаят парите от тяхно име. Създавали чувството, че ще оправят делата на изнудваните, като за почит употребявали имената на магистрати от София-област, които даже не познавали. Изнудвачите не се интересували дали пострадалите имат или не пари, и няколкократно ги приканвали да обезпечат нужната сума.
Двамата служители на реда действаха в сговор, постоянно бяха дружно при поискване и приемане на парите, акцентира Банков.
След акцията
В момента с обвиняване са трима души – двамата служители на реда и познатата жена, работеща в заведение в София, заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Първоначално всички са били с обвиняване за незаконна група с присъединяване на държавни чиновници. От през днешния ден има и нови обвинявания за вторична незаконна активност и искане на подкупи.
Вчера съдът е разгледал мярката им за неотклонение и е решил, че няма възможност да бъде осъществено друго закононарушение, по тази причина е наложил мярка „ подписка “, а не задържане под стража.
Прокуратурата обаче след новите доказателства ще апелира мярката, заяви Кънев. Според обвиняването служителите на реда могат да повлияят на очевидците, а и на към момента неоткритите такива. В рамките на производството се изследва цялостната им активност, а освен съответния рушвет, тъй като се счита, че това е систематична активност на двамата.
Категорично е открито, че в незаконната скица присъединяване на магистрат няма, акцентира прокурора.
В момента се работи и с други очевидци, уголемява се кръгът на незаконната активност на задържаните. Има възможност да им бъдат повдигнати нови обвинявания, разгласи Кънев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР