Нови, до 750 хил. евро на проект, могат да получат

...
Нови, до 750 хил. евро на проект, могат да получат
Коментари Харесай

Отпускат до 750 хил.евро на общините за градско развитие по европейска програма

Нови, до 750 хиляди евро на план, могат да получат общините за градско развиване. Средствата ще се отпускат по линия на европейската стратегия за градско развиване УРБАКТ ІІІ 2014-2020 година, която в България се ръководи от Министерството на районното развиване и благоустройството.

От 7 януари започва втората, последна за интервала 2014 – 2020 година, покана за набиране на планови оферти за Мрежи за обмисляне на дейности. С наличния бюджет се чака да бъдат финансирани към 23 плана. Основната цел на Мрежите за обмисляне на дейности е да се усъвършенства потенциалът на градовете да ръководят градски политики чрез интегрирани проекти за деяние.

Програмата финансирани планове, свързани със усилване на научноизследователската дейност; софтуерното развиване и нововъведения, възстановяване достъпа до осведомителни и информационни технологии; повишение конкурентоспособността на дребни и междинни предприятия; подкрепяне прекосяването към нисковъглеродна стопанска система във всички сектори; поощряване акомодацията към изменението на климата, предварителната защита и ръководството на риска; запазване и запазване на околната среда и поощряване ресурсната ефективност; поощряване устойчивия транспорт; поощряване заетостта и поддръжка за подвижността на работната сила; поощряване обществената интеграция, битка с бедността и всяка форма на дискриминация; вложения в образованието, образованието, в това число професионално образование за придобиване на умения и учене през целия живот.

Кандидатите по втората покана се предизвикват да включат в партньорските проекти за деяние и някоя от тематиките на Градския дневен ред на Европейски Съюз, в това число: обезпечаване на налични жилища, адаптиране към климатичните промени, консолидиране на имигранти и бежанци, битка с бедността в градовете, дигитализацията, намиране на решения за стабилно прилагане на земята и природата, работни позиции и умения, възстановяване качеството на въздуха, кръгова стопанска система (удължаване виталния цикъл на продуктите), новаторски и виновни публични поръчки, градска подвижност, просвета и културно завещание, енергиен преход и сигурност на публичните места.

Проектите ще се утвърждават и извършват в 2 етапи с обща дълготрайност 30 месеца. Допустимият оптимален бюджет за един план за мрежа за обмисляне на дейности е 750 000 евро общо за двете етапи. Първоначалният бюджет, отпускан за първа фаза на плана, не би трябвало да надвишава 150 000 евро. Партньорите в планове от по-слабо развитите райони, в това число районите в България, се съфинансират с 85% от ЕФРР. Проектните оферти би трябвало включват най-малко 7 и най-много 10 сътрудници от 28-те страни от Европейския съюз, Норвегия и Швейцария, бенефициенти на програмата. Поканата за набиране на планове ще бъде отворена до 15.00 часа на 17 април 2019 година

Дирекция „ Управление на териториалното съдействие “ при Министерството на районното развиване и благоустройството, която е избрана за Национален орган по Програма УРБАКТ ІІІ 2014-2020, ще подписва контракти за даване на национално съфинасиране в размер на 15% от утвърждения бюджет на българските сътрудници в планове и ще дефинира контрольори за осъществяване на верификация на разноските на българските сътрудници. Допустими сътрудници по програмата са „ градове “ (общини), административни региони и други еквивалентни на тях, дефинирани като обществени локални управляващи, сдружения и локални организации, които имат пълномощия да възнамеряват и ползват характерни урбанистични политики.

Подробна информация за кандидатстване по поканата е оповестена на уеб страницата на стратегия УРБАКТ ІІІ 2014-2020.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР