Нови четири труса разтърсиха Македония в района на Охрид тази

...
Нови четири труса разтърсиха Македония в района на Охрид тази
Коментари Харесай

Около 1000 са земните трусове в Македония за по-малко от месец

Нови четири труса раздрусаха Македония в региона на Охрид тази нощ. Най-силният е с магнитут 3,5 по скалата на Рихтер. Няма породени съществени материални вреди, само че с последните земетресения общият брой на земетресенията в западната ни съседка от 18 юни е към 1000, оповестява Българска национална телевизия. Жителите на село Косел, което се намира на 9 километра северно от Охрид, се притесняват, че вулканът в региона може да се разсъни. Разказват, че след трусовете в земята са се образували дупки, от които излиза сероводород. Според специалистите обаче сходни паники са напразни.

" Косел, значи може да се каже, че в никакъв случай не е бил типичен деен вулкан, нито пък в миналото ще бъде. Експертите считат, че новите земетресения са поствулканска демонстрация. Последните интензивности са били от преди 16 милиона години ", разяснява геологът Ивица Милевски.

Според информацията, с която разполага и геологическият институт към Българска академия на науките, вулканът край Косел не е деен от милион години. Причина за излизането на сероводорода е геоложката конструкция на региона, която е сходна на тази в Рупите.

" Хората не трябва да мислят, че вулканите изригват по този начин просто, безредно, без никаква причинност, с цел да има вулканска активност би трябвало да има избрани геодинамични условия, те да зародят. Земетресенията не могат да породят вулкана, противоположното би могло да стане - при изригването на един вулкан, то да бъде съпроводено със сеизмични събития и някои земетресения ".

В момента в света се води указател на дейните вулкани като най-близките до нас се намират в Егейско море и северно от остров Крит, региона на Тиренско море и Сицилия, Южната част на Турция и региона на Кавказ. В България вулкани е имало в две области - Родопите и по линията Свищов-Сухиндол. Те обаче са загаснали преди милиони години и няма заплаха да се задействат.

" Илюзията, че Витоша е вулкан се основава поради височината на планината над Софийското поле. Но в действителност това не е по този начин ".

Шефът на геологическият институт беше безапелационен, че не би трябвало да се търси връзка сред трусовете в Охрид и възможни бъдещи трусове у нас.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР